Coaliţia pune pe liber 30 de secretari de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

formaţiuni de la guvernare s-au întâlnit ieri pentru a bate în cuie decizia luată, luni seara, de liderii PNL-PD, la propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia posturile

formaţiuni de la guvernare s-au întâlnit ieri pentru a bate în cuie decizia luată, luni seara, de liderii PNL-PD, la propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia posturile de secretar de stat din ministere vor fi reduse cu aproximativ 36 la sută.
Guvernanţii au hotărât să păstreze numai 52 de astfel de funcţii din totalul de 82, PNL urmând să rămână, conform algoritmului politic, cu 19 fotolii, PD cu 14, UDMR cu şapte, iar PC cu şase.
Ministrul liberal al culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat, ieri, după şedinţa Coaliţiei, că, odată cu cele 30 de posturi de secretar de stat, vor fi desfiinţate şi toate funcţiile de subsecretar de stat. Potrivit lui Iorgulescu, restructurarea va continua, în perioada următoare, cu agenţiile aflate în subordinea Executivului, al căror număr va fi redus la jumătate, de la 1 septembrie. "Aceste măsuri vizează o mai mare eficienţă la nivelul structurilor guvernamentale, diminuarea costurilor şi reducerea birocraţiei", a explicat reprezentantul PNL. El a mai arătat că în restructurarea acestor posturi se va respecta algoritmul obţinut în urma alegerilor generale de fiecare dintre partidele aflate la guvernare. Decizia politică a fost transmisă ieri miniştrilor, care urmau să-i nominalizeze pe cei puşi pe liber. Potrivit unor surse din Alianţă, ministerele Industriei şi Externelor vor trebui să renunţe la câte trei secretari de stat, din cei şase câţi au în prezent.

Sase apolitici rămân în funcţie
Liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila, a declarat, ieri, după şedinţa Coaliţiei, că, pe lângă cei 46 de secretari de stat repartizaţi partidelor politice conform algoritmului, alţi şase secretari de stat funcţionează din Ministerul Administraţiei şi Internelor, în Ministerul Afacerilor Externe şi în Ministerul Justiţiei nu sunt afiliaţi politic şi vor rămâne în funcţii. Potrivit lui Verestoy, aceştia sunt specialişti - diplomaţi, generali şi jurişti - "care nu vor fi asumaţi politic".

Democraţii "au uitat" de remanierea miniştrilor
Deşi, luni dimineaţă, au cerut din nou reducerea portofoliilor ministeriale până la maximum 17, la şedinţa Alianţei din cursul aceleiaşi seri liderii PD au "uitat" să-i facă aceeaşi solicitare premierului Călin Popescu Tăriceanu. Surse participante la discuţii au precizat că nici preşedintele PD, Emil Boc, nici preşedintele executiv, Adriean Videanu, nu a abordat subiectul diminuării locurilor de ministru. "Solicităm Alianţei şi Coaliţiei să continue restructurarea mai sus şi mai jos de acest nivel al secretarilor de stat", a spus Boc, luni, adăugând că restructurarea secretarilor de stat este "doar o picătură într-un pahar de apă". De altfel, liberalul Adrian Iorgulescu a precizat ieri că reprezentanţii celor patru partide de la guvernare nu au pus deocamdată problema reducerii numărului de ministere, dar că "se va reveni" asupra acestui aspect.

Tăriceanu: Restructurarea va începe prin desfiinţarea Cancelariei premierului
Procesul de restructurare a guvernului va începe prin desfiinţarea Cancelariei premierului, transferul unor autorităţi în coordonarea ministerelor sau a parlamentului şi trecerea societăţilor comerciale din subordinea ministerelor în portofoliul AVAS, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Este foarte posibil ca această Cancelarie să se desfiinţeze. Vor mai fi o serie de structuri care vor funcţiona în subordinea primului-ministru, într-un aparat suplu, simplu şi eficient. Vreau ca exemplul personal să servească tuturor colegilor de Cabinet, pentru a trece peste considerente de ordin subiectiv şi a continua restructurarea prin descentralizare", a spus Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite