Coaliţia îneacă restructurarea guvernului în vorbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de restructurare până la sfârşitul lunii iunie, "pentru a putea fi trecută prin parlament". Preşedintele democrat a reafirmat necesitatea eliminării din structura Executivului a miniştrilor de

de restructurare până la sfârşitul lunii iunie, "pentru a putea fi trecută prin parlament". Preşedintele democrat a reafirmat necesitatea eliminării din structura Executivului a miniştrilor de stat şi delegaţi fără portofoliu, alături de unii secretari de stat, şi reducerea numărului de agenţii guvernamentale. "În privinţa miniştrilor delegaţi, clar nu au ce căuta în guvern pentru că nu se justifică. În privinţa vicepremierilor, la fel, nu au ce căuta în structura guvernului, pentru că, în afară de rolul de simbol politic, fără portofoliu concret, menţinerea lor în continuare nu se justifică", a afirmat Boc. El a oferit o singură alternativă pentru menţinerea locurilor de vicepremieri în cadrul unui guvern cu 15 ministere: desemnarea acestora cu portofoliu în cabinet.

PNL şi UDMR aşteaptă raportul
PNL se gândeşte la cel mult o remaniere pentru luna iulie, în timp ce ideea restructurării e aruncată înspre toamnă. Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, remanierea, ca prerogativă a premierului, "trebuie să plutească tot timpul deasupra capului celor care fac parte din guvern" pentru ca "miniştrii să ştie permanent că, dacă nu îşi fac treaba, pot fi schimbaţi". Deputatul PNL George Scutaru a spus că restructurarea poate fi făcută în două etape: una pe perioada verii, care să vizeze secretarii de stat şi agenţiile guvernamentale, şi alta după raportul de ţară din 26 septembrie. "Altfel există riscul blocajului la nivelul administraţiei centrale", crede Scutaru. UDMR împărtăşeşte punctul de vedere liberal.
"Nu ne este frică de o restructurare sau o remaniere, dar credem că acest lucru mai poate aştepta până la toamnă", a afirmat Laszlo Borbely, vicepreşedintele executiv al Uniunii, avertizând asupra posibilelor consecinţe negative ce le-ar implica o restructurare de vară asupra pregătirilor de aderare.

Liberalii îi critică pe miniştrii PD
Liberalul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, recunoaşte că actuala guvernare are serioase probleme şi că o remaniere ar putea fi posibilă în luna iulie. În opinia lui, cei mai slabi miniştri sunt cei ai Partidului Democrat, la polul opus fiind reprezentanţii liberalilor. Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Galaţi, Olteanu a declarat că remanierea guvernamentală nu va avea loc până în iulie, singurul care trebuie să se pronunţe în această chestiune fiind doar primul-ministru. Întrebat care sunt ministerele slabe, preşedintele Camerei Deputaţilor s-a grăbit să nominalizeze Transporturile şi Educaţia, ambele conduse de reprezentanţi PD. "După părerea mea, la Ministerul Transporturilor lucrurile merg foarte rău. Proiectele sunt mult întârziate, de ani de zile, anul trecut au rămas bani, ceea ce este inadmisibil. Un alt minister unde lucrurile merg rău este Ministerul Educaţiei. Sindicatele sunt nemulţumite de modul în care se pune în aplicare acordul încheiat la sfârşitul anului şi cred că nemulţumirea sindicatelor este în bună măsură justificată", a spus Olteanu. La polul opus, al performanţei, preşedintele Camerei Deputaţilor vede Agricultura şi Sănătatea conduse de liberali. "Despre Ministerul Agriculturii am o părere bună, iar despre ministru am o părere foarte bună. Păcat că ministerul merge mai prost decât ministrul. În ce priveşte activitatea Ministerului Sănătăţii, apreciez pachetul de legi, consider că este un pachet de legi bun şi curajos, iar efectele lui le vom judeca în toamnă", a mai spus Olteanu.

Nicolăescu, Flutur şi Barbu, în topul remaniabililor
Aproximativ 40% din români, subiecţi ai ultimului sondaj Insomar, se declară pentru restructurarea guvernamentală, în timp ce doar 18% sunt total împotriva unei asemenea măsuri. 38% din repondenţi sunt "total de acord" că acum ar fi necesară schimbarea unor miniştri pentru ca situaţia din ţară şi cea personală să se îmbunătăţească. În topul remaniaţilor se numără ministrul sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, cu 32% din opţiuni, urmat de colegul său de la agricultură, Gheorghe Flutur, cu 16 procente, şi democratul Gheorghe Barbu, ministru al muncii, cu 13 procente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite