Coalitia, debusolata de decizia Curtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curtii Constitutionale de a respinge regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului si de a bloca astfel schimbarea celor doi presedinti ai legislativului a surprins partidele din

Decizia Curtii Constitutionale de a respinge regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului si de a bloca astfel schimbarea celor doi presedinti ai legislativului a surprins partidele din coalitia majoritara. "Trebuie sa asteptam motivarea deciziei Curtii Constitutionale si, in momentul in care o vom vedea, vom sti mai exact care este punctul nostru de vedere", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Dincolo de astfel de reactii oficiale, in spatele usilor inchise, liderii coalitiei majoritare iau in calcul diferite scenarii de raspuns la aceasta situatie. Liberalii par a fi cei mai dispusi sa accepte decizia Curtii si sa renunte la alte demersuri de schimbare a lui Nastase si Vacaroiu. In urma cu doua zile, anticipand decizia Curtii Constitutionale, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, aprecia ca o solutie ,logica" ar fi declansarea alegerilor anticipate. PD pare, in schimb, dispus sa porneasca noi actiuni pentru a duce la bun sfarsit planul de schimbare a lui Nastase si Vacaroiu. Cel mai radical scenariu, avansat de un vicepresedinte al PD, a fost ca parlamentarii coalitiei majoritare sa adopte din nou articolul din regulament referitor la schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si sa-l aplice fara sa mai astepte o noua decizie a Curtii Constitutionale. Presedintele PD, Emil Boc, a spus de altfel ca decizia Curtii lasa deschisa posibilitatea demiterii lui Nastase si Vacaroiu in cazul in care incalca regulamentele sau Constitutia. De altfel, o astfel de posibilitate a fost invocata si de presedintele Curtii Con-stitutionale, Iuliu Vida. El a spus ca este posibila revocarea presedintelui unei Camere a Parlamentului, care este si membru al Biroului Permanent, ca si in cazul altor demnitari, pentru o grava vinovatie in timpul mandatului. Administratia prezidentiala a refuzat sa comenteze decizia Curtii Constitutionale.
Marko Bela: Coalitia nu se resemneaza
Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat in dezacord cu solutia Curtii Constitutionale, pe care s-a ferit insa sa o catalogheze ca fiind una de factura politica. "Nu-mi place sa acuz Curtea Constitutionala de imixtiune politica. Respect aceasta institutie. Potrivit liderului udemerist, Coalitia nu se va resemna si va cauta o formula de modificare a regulamentelor celor doua Camere, spre a pune in acord culoarea politica a presedintilor cu cea a majoritatilor parlamentare. ,Asteptam motivatia si apoi vedem cum vom putea modifica din nou regulamentele", a spus el. Senatorul-jurist Eckstein-Kovacs Peter s-a aratat si mai optimist, apreciind ca exista o sansa reala pentru schimbarea lui Vacaroiu si Nastase.
Conservatorii cauta solutii
Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator (PC), Bogdan Ciuca, a declarat ca partidele din coalitia de guvernare vor incerca sa armonizeze prevederile regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului cu decizia Curtii Constitutionale. Bogdan Ciuca a afirmat ca nu doreste sa comenteze decizia Curtii Constitutionale pana nu o va analiza. Purtatorul de cuvant al conservatorilor a precizat ca juristii coalitiei vor studia in perioada urmatoare articolele declarate neconstitutionale si vor incerca sa gaseasca o solutie.
Liderii PSD au savurat impreuna decizia Curtii
Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca decizia Curtii Constitutionale privind regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului a reprezentat ,o lectie si un dus rece" pentru actuala putere si ca de acum se poate intra in normalitate. Cei doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, afirmau ca de acum, parlamentul se poate intoarce la normalitate si sa se ocupe de problemele reale ale tarii. ,Sper ca s-a inchis aceasta paranteza nefericita, o dezbatere sterila, care nu a ajutat cu absolut nimic la rezolvarea problemelor fierbinti de pe agenda populatiei. Din acest punct de vedere punem punct unor discutii care nu au ajutat la absolut nimic", a spus Adrian Nastase. La randul sau, presedintele Senatului considera ca ,decizia Curtii Constitutionale se aplica, iar comentariile sunt mai putin importante". Vacaroiu nu crede insa ca Alianta ar putea sa ceara revocarea lui ca o sanctiune. ,Acest lucru ar fi foarte greu pentru ca eu respect Constitutia la virgula", spune Vacaroiu. Liderii la varf ai PSD au avut chiar la primele ore ale zilei de ieri o intalnire unde au stabilit cum sa abordeze decizia Curtii, considerandu-se ca cea mai buna varianta ar fi un mesaj comun.
PRM saluta hotararea Curtii
"Decizia Curtii Constitutionale este de o importanta deosebita, nu doar privind regulamentele, ci si pentru cadrul institutional al Romaniei", a declarat li-derul PRM, Lucian Bolcas. El a blamat ac-tuala putere, spunand ca a cautat politizarea institutiilor din Romania si ca in zece luni de guvernare n-a facut nimic. Lucian Bolcas a mai spus ca nu este interesat de ,smecheria golaneasca" si de ,fanteziile publicitare ale celor din Alianta", facand referire la declaratiile lui Crin Antonescu, care a spus ca ar mai exista resurse juridice si politice pentru a-i schimba pe Nastase si Vacaroiu.
Presedintii Camerelor pot fi inlocuiti din motive disciplinare
D.A. are o sansa sa-i schimbe pe presedintii celor doua Camere ale parlamentului daca acestia vor fi revocati din motive disciplinare si pentru incalcarea grava a Constitutiei si a regulamentului parlamentar, a declarat marti, la Palatul Parlamentului, presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida. ,Daca intervine revocarea politica, cei doi presedinti ai Camerelor pot fi revocati numai la propunerea grupului care i-a propus si locul lor va fi luat de o alta persoana din acelasi grup", a subliniat Ioan Vida. El considera ca nu este nimic anormal ca judecatorii Curtii sa fie desemnati dintre deputati si senatori, respingand astfel acuzatiile potrivit carora aceasta institutie i-ar favoriza pe social-democrati.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite