Claudiu Săftoiu despre decizia preşedintelui: Suntem în faţa unui act fără precedent al unui şef de stat, la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Săftoiu a declarat, pentru adevarul.ro, că decizia preşedintelui de a renunţa la serviciile de protecţie a poliţiştilor, într-o democraţie, reprezintă un act fără precedent al unui şef de stat, la nivel mondial.

El a subliniat că decizia lui Traian Băsescu "este fără precedent într-o democraţie şi, mai cu seamă, fără precedent pentru relaţiile preşedintelui cu autorităţile statului care se ocupă de lege şi ordine".

Mai citeşte şi:

Orgoliu prezidenţial după protestele poliţiştilor: Băsescu a renunţat la poliţiştii de la circulaţie pentru coloanele prezidenţiale

image

Comentariul Corinei Dragotescu:

Javră ordinară

Băsescu trage şi poliţia pe dreapta

"E o decizie fără precedent a unui preşedinte în exerciţiu, care denotă un singur lucru: derapajul extrem şi periculos prin care mentalitatea prezidenţială încearcă să vină cu un model de relaţionarea cu o autoritate a statului. În fond, preşedintele i-a confundat pe acei poliţişti cu o slugă provenită din rândul gloatelor. Acest lucru este impardonabil la un preşedinte", a explicat Claudiu Săftoiu.

"Întâi de toate, acei oameni au mers acolo pentru a se plânge. Faptul că mitingul s-a continuat cu un marş şi cu o schimbare a locaţiei, nu trebuie luat decât ca pe o formă de disperare şi cu ca pe o eludare a legii. Ceea ce face preşedintele nu are nicio scuză, pentru el, ca şef de stat. Un şef de stat trebuie să reprezinte echilibrul, trebuie să aibă empatie pentru cetăţeni, ori aşa ceva, la nivelul la care se află acum Băsescu, este de neînchipuit", a subliniat Claudiu Săftoiu.

Este posibil ca preşedintele Traian Băsescu să se răzgândească?

"Suntem în faţa unui act fără precedent al unui şef de stat, la nivel mondial. Decizia lui nu are nicio acoperire în legile româneşti. Faptul că el beneficiază de un nivel de securitate şi protecţie de grad zero, face parte din job description-ul SPP-ului, dar şi al tuturor autorităţilor statului în ceea ce priveşte preşedintele României.

Câtă vreme preşedintele face acest lucru nemaiîntâlnit nicăieri în lume, deja intră în sfera patologicului şi nu a unui raţionament prezidenţial. Cert este că acest derapaj al preşedintelui va crea precedente", a atras atenţia Săftoiu.

Hotărârea lui Traian Băsescu a condus, invaribil, şi la întrebarea: Va sta maşina preşedintelui la semafor?

"Deocamndată există nişte protocoale de colaborare între SPP, Poliţia Română, Jandarmerie, serviciile de informaţii care-i asigură protecţia preşedintelui. Când unul din componente iese din formaţia de protecţie, lucrul acesta trebuie neaparat judecat şi analizat ca atare.

Din acest punct de vedere este foarte curios să ştim cum îşi va realiza preşedintele deplasările în teritoriu. Protocolul prevede ca protecţia şefului statului să fie preluată, de la judeţ la judeţ, de unităţi de poliţie teritorială. De asemenea, vom vedea cum se va asigura protecţia preşedintelui la mitingurile politice, dacă mai are curaj să le mai facă", a precizat Claudiu Săftoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite