Circul Băsescu-Tăriceanu a ajuns la BBC World Service

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele şi premierul s-au insultat la una din cele mai importante emisiuni de ştiri După ce s-au certat, în direct, la TVR, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu

Preşedintele şi premierul s-au insultat la una din cele mai importante emisiuni de ştiri

După ce s-au certat, în direct, la TVR, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-au continuat duelul verbal şi la BBC World Service. În interviuri separate, preşedintele şi premierul s-au acuzat de tolerare a corupţiei şi de populism. Băsescu a susţinut că premierul a menţinut "sistemul clientelar al PSD" şi chiar s-a înţeles cu principalul partid de Opoziţie, pentru a amâna alegerile. Tăriceanu a replicat, spunând, printre altele, că "în jurul Palatului Cotroceni există companii din sectorul public, acuzate de corupţie".

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat guvernul că, în afara îndeplinirii condiţiilor pentru aderare, "nicio altă instituţie nu a fost reformată de-adevăratelea". "Guvernul are aceeaşi structură pe care o avea în vremea administraţiei PSD. La Ministerul Educaţiei nu s-a făcut nimic serios în vederea modernizării. Am alocat mai multe resurse pentru infrastructură, dar reforma programelor de învăţământ nu s-a făcut. (…) Am multe alte exemple, dar dramatic este că există încă legături între politicieni şi oamenii de afaceri - energie, lucrări publice, sănătate", a declarat şeful statului. El s-a plâns că, "din păcate", guvernul nu i s-a alăturat în "nevoia de a reforma sistemul politic". Întrebat dacă ar fi posibil să se împace cu Tăriceanu, Băsescu a spus: "Am o singură condiţie - să ne respectăm angajamentele din campanie. Altminteri, nu există soluţie, nu voi fi partenerul acelor politicieni care vor să menţină sistemul creat după Revoluţie".

Tăriceanu regretă că România n-are alt preşedinte

"Preşedintele se comportă, şi nu-mi place să spun asta, ca un şef de stat al unei foste republici sovietice. Nu aşa se face politică în Uniunea Europeană - cu acuzaţii nefondate şi cu declaraţii inacceptabile din partea unui adevărat şef de stat", a fost replica premierului. El a susţinut că fenomenul corupţiei a fost redus şi a ajuns "la un nivel simbolic". Tăriceanu l-a mai avertizat pe şeful statului că va fi din ce în ce mai izolat, întrucât a atacat guvernul, parlamentul, "toate instituţiile, încercând să împartă scena politică în îngeri şi demoni". "E păcat că România nu a putut alege un alt fel de preşedinte, cu o cultură politică solidă", a declarat premierul. El şi-a exprimat regretul şi pentru faptul că, până acum, a acceptat, "pentru ţară", atitudinea preşedintelui. "Poate că am acceptat atitudinea preşedintelui pentru prea multă vreme. A fost bine pentru ţară, n-a fost bine pentru mine şi pentru partidul meu. Regret asta", a recunoscut Tăriceanu.

Poate că am acceptat atitudinea preşedintelui pentru prea multă vreme. A fost bine pentru ţară, n-a fost bine pentru mine şi pentru partidul meu. Regret asta.
Călin Popescu Tăriceanu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite