Cioloş recomandă României reorientarea către piaţă şi reconectarea sectorului agricol cu cercetarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş

Fără o reorientare pe piaţă şi o reconectare a sectorului agricol cu cercetarea şi învăţământul adaptat la nevoile agriculturii româneşti ne vom afla în acelaşi punct şi peste 10 ani, a declarat, joi, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de profil.

"Fără o reorientare pe piaţă şi fără o reconectare a sectorului agricol cu cercetarea şi învăţământul adaptat la nevoile agriculturii şi nu invers putem creşte cu 10 miliarde de euro subvenţiile directe în România şi aproape am curaj să fac un pariu că după 10 ani ne vom afla în acelaşi punct pentru că ne vom învârti în cerc. Este nevoie şi de carburant şi de subvenţii, dar trebuie să ai un motor ca să poţi folosi bine carburantul. Multe elemente pentru motor pot veni din cercetare şi din învăţământ legate toate de realităţile din agricultură", a precizat Cioloş.

Acesta consideră că România trebuie să se conecteze la piaţă pentru că la ora actuală nu mai este suficient doar să produci, acesta fiind de fapt şi motivul pentru care se consumă pe piaţa locală mai multe produse din import.

"Când investim bani pentru punerea în valoare a potenţialului agricol este important să ne gândim ce vrem să producem, pentru cine şi pentru ce. Nu este suficient doar să produci. În Europa şi în lume nu mai este atât de important să produci pentru că există tehnologie care îţi permite să produci destul de bine şi de ieftin când o aplici. Cred că este important pe ce piaţă te orientezi. În România, mai avem de lucru ca să avem o abordare matură, inclusiv a pieţei locale. Consumăm multe produse care vin din import nu pentru că nu producem, ci pentru că nu avem această abordare de piaţă: să răspundem la ceea ce vor consumatorii", a subliniat comisarul european.

În opinia acestuia, este important ca România să cunoască piaţa europeană, dar şi oportunităţile de piaţă din afara Uniunii Europene.

"Este important să cunoaştem piaţa europeană, dar şi oportunităţile de piaţă din afara Uniunii Europene, inclusiv pieţele pe care România le-a avut şi le-a pierdut. Agricultorii şi strategii din sectorul agroalimentar trebuie să se uite pe ce acorduri comerciale de liber schimb a negociat şi negociază Comisia Europeană în numele Uniunii Europene. Acestea presupun şi anumite facilităţi, inclusiv pentru sectorul agricol, adică anumite contingente de export fără taxe vamale în ţările respective", a adăugat Dacian Cioloş.

Comisarul a menţionat că negocierile pe partea de agricultură se fac în momentul de faţă cu o serie de ţări emergente, unde este o cerere mai mare de produse agroalimentare, notează Agerpres.

"Sunt ţări pe care România le cunoaşte bine din motive istorice şi ar trebui să se uite spre cele unde există anumite avantaje competitive. Există acorduri de liber schimb cu Coreea de Sud, care este un importator net de produse agroalimentare, încep negocierile cu Japonia, cu Ucraina şi sunt anumite facilităţi cu Rusia. De când am intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului avem contingente de export pe carne de porc, de pui şi pe cereale. Suntem în faza de a finaliza acordul cu Canada, cu ţări din bazinul mediteranean din Africa de Nord şi din zona arabă", a explicat comisarul pe agricultură, Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, discută joi, într-o conferinţă de profil, despre prevederile Comisiei Europene pentru 2014-2020 şi despre măsurile MADR pentru susţinerea agriculturii româneşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite