Cine sunt „dinozaurii“ din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă senatori şi deputaţi n-au lipsit din Parlament din 1990 şi până în prezent. Şase dintre ei candidează pentru un nou mandat în 9 decembrie.

În România există politicieni care, de 22 de ani, nu au părăsit nicio zi Parlamentul. UDMR domină clar la acest capitol, având şase „veterani", din care cinci candidează pentru un nou mandat. Marko Bela, Gyorgy Frunda, Attila Verestoy, Marton Arpad şi Karoly Kerekes încearcă să obţină un nou mandat, în timp ce Attila Varga s-a retras după 22 de ani de Legislativ.

PSD are doi „integralişti" - Bogdan Niculescu Duvăz şi Adrian Năstase, dar ultimul a ratat o nouă candidatură după ce a fost condamnat la închisoare. În fine, Radu Berceanu (PDL) este şi el din 1990 în Parlament, dar a decis să nu mai candideze.

Marko Bela se numără printre candidaţii UDMR Mureş pentru Senat, el reprezentând acest judeţ în Legislativ de 22 de ani. Marko a câştigat deja şase mandate şi este greu de crezut că va rata intrarea în Parlament.

De altfel, Marko Bela a fost extrem de longeviv şi în fruntea UDMR, partid pe care l-a condus timp de 18 ani. În anul 1993 a fost ales în funcţia de preşedinte al UDMR fiind reales în această funcţie la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 şi 2007, renunţând să mai candideze în 2011.
În aceeaşi situaţie este şi Gyorgy Frunda: de 22 de ani îi reprezintă, în Senat, pe alegătorii UDMR din judeţul Mureş. Frunda nu a ratat o nouă candidatură, chiar dacă, în ultimii patru ani de zile, a avut numeroase poziţii critice faţă de conducerea partidului.

De altfel, UDMR Mureş mai are un parlamentar care nu a părăsit nicio zi băncile Legislativului şi care candidează din nou: Karoly Kerekes. Chiar dacă este mai puţin cunoscut decât colegii săi, a reuşit să copieze aceeaşi reţetă, fiind de 22 de ani reprezentantul UDMR Mureş în Camera Deputaţilor.


POLITICĂ ŞI AFACERI
Nu renunţă la Parlament nici Attila Verestoy. El reprezintă UDMR Harghita în Camera Deputaţilor de 22 de ani şi candidează din nou în acelaşi judeţ. Prezenţa în Parlament s-a dovedit extrem de lucrativă.

Senatorul UDMR este cunoscut pentru afacerile cu cherestea, însă investeşte şi la bursă, obţinând astfel venituri nete de milioane de euro.
În Harghita, senatorul Verestoy Atilla este poreclit „drujba lui Dumnezeu".

Numele său a fost legat de exploatarea pădurilor din Harghita şi Covasna, însă niciuna dintre acuzaţii nu s-a concretizat în punerea sa sub acuzare. Lotul
UDMR aflat de 22 de ani în Parlament este completat de deputatul Marton Arpad. El îi reprezintă pe alegătorii UDMR din Covasna de 22 de ani în Camera Deputaţilor.
Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) candidează şi el pentru cel de-al şaptelea mandat, dar, spre deosebire de colegii din UDMR, el s-a mutat dintr-un judeţ în altul. Duvăz a reprezentat în Parlament, rând pe rând, alegătorii din Bucureşti, Constanţa, Tulcea şi Argeş. ;

Ratează al şaptelea mandat
Trei dintre veteranii Legislativului nu mai candidează la alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Fostul premier Adrian Năstase a intrat în Parlament în 1990 pe listele Frontului Salvării Naţionale (FSN) şi a pierdut mandatul de deputat abia în vara acestui an, când a fost condamnat la închisoare. Condamnarea l-a împiedicat pe Năstase şi să mai candideze pentru un nou mandat. Până la alegerile din 2008, când a candidat într-un colegiu din
Prahova, din zona Mizil, Adrian Năstase a reprezentat în Camera Deputaţilor alegătorii din Bucureşti.
23 DE ANI, SUFICIENŢI
Un alt „greu" al politicii româneşti care nu mai candidează pentru Parlament este senatorul PDL Radu Berceanu. Încă din primăvara acestui an, Berceanu a anunţat că nu vrea să rămână în
Parlament.
„Nu mai candidez la următoarele alegeri parlamentare, pentru că este suficient. Eu la sfârşitul acestui an şi al acestui mandat de parlamentar împlinesc 23 de ani de când sunt parlamentar şi cred că este suficient. Trebuie să vină tineret şi în Parlament şi cred că este bine să nu stai prin Parlament până când nu mai ştii bine ce se întâmplă pe acolo", a declarat Radu Berceanu.
Deputatul UDMR Attila Varga a fost şi el prezent în Parlament din 1990 şi până astăzi. Attila Varga este singurul dintre veteranii UDMR care nu mai candidează pentru un nou mandat. El şi-a justificat retragerea prin faptul că nu se mai regăseşte în viaţa politică actuală. ;

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite