Cine mai vrea să-şi facă partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Poporului (PP) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au încercat fără succes să se înregistreze la tribunal. Dan Diaconescu, care se declară liderul PP, plănuieşte acum să preia un partid de buzunar. În schimb, Toto Tibor, care va conduce PPMT, are de gând să continue bătălia în instanţă.

Patronul OTV, Dan Diaconescu, încearcă din august anul trecut să-şi oficializeze partidul, însă cele două cereri formulate până acum au fost respinse de judecători. Iniţial, Tribunalul Bucureşti a admis prima solicitare, cea de înregistrare a Partidului Poporului, dar Curtea de Apel a respins-o definitiv, în urma unei contestaţii. Diaconescu nu a renunţat şi a depus o nouă cerere pentru „Partidul Poporului- Dan Diaconescu", dar instanţa a spus din nou „Nu". Recursul înaintat de Diaconescu la această decizie urmează să se judece pe 17 august. Ca să fie sigur că nu rămâne fără partid, patronul OTV şi-a pregătit însă o variantă de rezervă: aceea de a prelua un partid deja existent.

„Ne gândim la mai multe formaţiuni. Sunt pe listă şi Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român, mai e şi Partidul Iniţiativa României, avem în vedere şi Partidul România Europeană.... Dintre toate parcă acest ultim partid ne-ar fi cel mai aproape. Da, am avut şi o serie de discuţii. Sigur că noul nume al partidului va fi Partidul Poporului", a declarat pentru „Adevărul" Dan Diaconescu. Preşedintele Partidului României Europene, Geo Stroe, ne-a închis telefonul când a auzit de Dan Diaconescu. „Oricum, n-aţi înţeles nimic... Şi eu nu dau interviuri prin telefon", s-a răţoit el.

Partidul României Europene, un partid de buzuranr cu sediul într-un bloc din Drumul Taberei, a fost înregistrat la tribunal în 2007. La alegerile locale din 2008 a avut 16 candidaţi la primării, din care patru la sectoarele 2, 3, 5 şi 6 din Capitală şi trei la primăriile din Cluj, Craiova, Iaşi şi Târgu-Mureş. Cu toţii au luat în jur de 13 mii de voturi. La alegerile parlamentare, formaţiunea a avut un singur candidat la Camera Deputaţilor, care a obţinut 87 de voturi.

TÖkes, pe post de mentor

Nici Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) nu a reuşit să-şi facă intrarea pe scena politică. Cererea de înregistrare depusă de Toro Tibor, fost deputat UDMR şi viitor lider al formaţiuni, a fost respinsă, de Tribunalul Bucureşti, dar sentinţa poate fi atacată cu recurs. „Vedem considerente politice în spatele acestei decizii a Tribunalului Bucureşti. Credem că fie este o eroare în mersul Justiţiei, fie nu a putut ţine piept presiunilor politice.  Sunt foarte mulţi care nu sunt interesaţi de înregistrarea unui nou partid politic, şi partidele româneşti şi UDMR, şi probabil că presiunile vin din aceste direcţii", declara la acel moment Toro Tibor. El nu a putut fi contactat pentru a oferi amănunte referitoare la contestarea deciziei instanţei.

Toro Tibor declara recent că PPMT îl are ca „mentor spiritual" pe Laszlo Tökes care nu poate deţine însă funcţii în partid deoarece este europarlamentar. Formaţiunea militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, care ar trebui, conform lui Toro Tibor,  să primească „un statut special cu caracter naţional etnic" şi se defineşte ca o alternativă la UDMR.

În aşteptarea „Albei-ca-Zăpada"

La un an de când fostul consilier prezidenţial şi actual ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, o prevestea, „Albă-ca-Zăpada", o formaţiune care să ofere o alternativă, tot nu s-a ivit. Niciun zvon despre înfiinţarea sa nu tulbură culisele politice şi tot mai multe voci îi pun la îndoială apariţia. Lăzăroiu sugera în august trecut că decredibilizarea actualilor lideri ar crea culoarul necesar pentru un nou partid, „Albă-ca-Zăpada", care s-ar putea plasa pe primul loc în alegerile viitoare cu 35%. După şase luni, el afirma însă că ar putea fi vorba de o forţă civică.

Părerea Expertului: Alegătorii vor să dea un vot util
Andrei Ţăranu
analist politic

„Partidul Poporului este partidul unui singur om, partid de lider la fel ca PNG sau PRM. Impactul Partidului Poporului ar putea fi minor, în condiţiile în care formaţiunea a tot scăzut în sondaje, ajungând de la 16% la 7%. Acest declin va continua atât timp cât mesajul este unul revanşard pentru că electoratul este interesat să dea un vot util. Partidul Poporului ar putea reprezenta o alternativă dacă s-ar alia astfel încât să adune din votanţii nehotărâţi, care nu pun ştampila nici pe USL, dar nici pe PDL. Partidul Popular Maghiar este un partid alternativă, care va încerca să absoarbă electoratul UDMR. Dacă va încerca să rupă din votanţii Uniunii, atunci ambele formaţiuni vor risca să nu intre în Parlament. Cât priveşte Albă-ca-Zăpada, dacă acest partid nu va ieşi până în toamnă, va eşua. Campania pentru locale a început deja, iar un partid care nu va candida la locale nu are nici şansă să intre în Parlament".

Află pe forbes.ro ce afaceri are Dan Diaconescu şi la ce sumă a fost evaluat în Top 500 Miliardari

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite