Chelaru: Parlamentul nu e legat de mâini şi de picioare. Poate cere lămuriri de la instituţiile naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a spus că "Parlamentul nu este legat de mâini și de picioare" în chestiunea referendumului şi nu exclude ca după citirea hotărârii CCR să decidă să ceară lămuriri de la instituţii naţionale sau chiar consultarea Comisiei de la Veneţia.

"Parlamentul are astăzi posibilitatea și are libertatea, într-un cadru legal pe care i le dă și Constituția și Regulamentul, să solicite instituțiilor naționale și internaționale, dacă apreciază că este necesar, lămuriri. De la Curtea Constituțională, dacă au ținut cont de toate datele care le-au fost transmise, de la INS care sunt datele reale, care este numărul de alegători. Putem cere și consultarea Comisiei de la Veneția pe problema care a vizat pragul, cvorumul de la referendum. Deci Parlamentul nu este legat de mâini și de picioare, cum încearcă unii să spună. Nu!", a declarat Chelaru la Antena 3.

"Parlamentul astăzi va lua cunoștință în mod oficial de Hotărârea Curții Constituționale. Și poate s-o asculte și să închidă ședința, dar, în același timp, are posibilitatea să solicite și alte lămuriri. Vom vedea la ora 15 care și cum va fi desfășurarea ședinței. În principiu, se ia act de Hotărâre Curții, se închide ședința și s-a terminat toată povestea. Dar acest lucru nu împiedică însă ca parlamentarii să poată să aibă inițiative, cum am văzut că are dl Ghișe, care solicită o Hotărâre a Parlamentului. Sigur că Hotărârea nu se ia pe loc. Dacă se va ajunge la un asemenea punct de vedere, după ce se votează ideea de a se da o Hotărâre, se trimite proiectul de Hotărâre la Comisia juridică, deci e o procedură mai lungă. Dar asta nu înseamnă că Parlamentul nu poate avea un punct de vedere", a adăugat vicepreşedintele PSD, notează NewsIn.

Recent, şi oficialul american Philip Gordon a sugerat autorităţilor române să ceară medierea Comisiei de la Veneţia. Această afirmaţie a sa a fost făcută în cadrul unei discuţii cu jurnalişti români al cărei transcript a apărut pe site-ul Departamentului de Stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite