Cezar Preda: Reducerea TVA l-ar putea doborî pe Boc. Premierul nu mai poate asigura majoritatea în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a susţinut azi că principalii responsabili pentru legea reducerii TVA la alimentele de bază sunt "fanii" lui Emil Boc, care au chiulit de la votul din Senat. El l-a acuzat pe premier că nu mai este în stare să asigure majoritatea parlamentară în Camera superioară, iar trecerea legii şi de Camera Deputaţilor ar putea duce la căderea Guvernului.

Deputatul a adăugat că nu se va mai opune schimbării lui Boc din funcţie dacă Traian Băsescu va propune numirea unui premier independent.

"Toţi susţinătorii declaraţi ai moţiunii Vasile Blaga au fost în sala Senatului, iar cei care îl susţin necondiţionat pe dl Emil Boc nu au fost prezenţi în sală, nici măcar miniştrii din Cabinet. Despre ce susţinere vorbim!?", a spus Cezar Preda, într-o conferinţă de presă susţinută la Buzău.

Boc a primit "cea mai dură palmă de la aşa-zişii susţinători ai săi şi, în primul rând, de la oamenii pe care îi are în Cabinet", a continuat el, adăugând că aceştia apelează la premier doar pentru a le rezolva "probleme personale", însă atunci când este vorba de bugetul de stat sau alte chestiuni de importante, nu-şi mai dau interesul.

Nu-l mai apără pe Boc

Vicepreşedintele democrat-liberal, care ar urma să facă parte din echipa lui Vasile Blaga şi să concureze pentru postul de secretar general al partidului deţinut în prezent de fostul ministru al Internelor, îl acuză pe Boc că este incapabil să îşi adune parlamentarii în momente cheie, sugerând că un astfel de incident pune sub semnul întrebării autoritatea premierului şi ca şef de partid.

"Cum poţi să spui unui partid să te urmeze când ei nu te mai ascultă? Toţi senatorii care au lipsit sunt mari fani ai lui Emil Boc. Păi noi suntem oameni serioşi? Pe cine vrem să păcălim?", a atacat el.

Cezar Preda consideră că votul prin care Senatul a respins cererea de reexaminare a lui Traian Băsescu privind reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de bază este cea mai "slabă disfuncţionalitate" a PDL de la declanşarea alegerilor interne. El a mai spus că partidul a trecut în Opoziţie în Senat, dar depuatţii democrat-liberali vor face tot posibilul pentru a admite solicitarea şefului statului.

"Dacă preşedintele va hotărî să schimbe primul ministru şi să pună un tehnocrat, n-am să mai ripostez. Nu pot să-i spun că eu îl vreau pe Emil Boc, când, cu Emil Boc, nu sunt în stare să strângă majoritatea în Senat. Trebuie să tac din gură şi să-mi văd de treaba mea", a mai declarat Cezar Preda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Realiatea TV, că, dacă se pierde majoritatea în Parlament, soluţia pe care o va propune clasei politice va fi un premier independent, rămânând de văzut dacă partidele vor accepta. Senatul a respins, miercuri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii prin care este aplicată o cotă a TVA de 5% pentru alimentele de bază din cauza lipsei prezenţei la vot a reprezentanţilor arcului guvernamental.

Legea prevede aplicarea unei cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite