Centrul pentru Progres American: Presa internațională s-a grăbit să-l învinuiască pe Ponta. El apară democrația, n-o subminează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională s-a grăbit să dea vina pe premierul Victor Ponta pentru actuala criza politică din Romania, dar acuzaţiile că ar fi subminat democraţia şi că ar fi ameninţat stabilitatea economică a ţării sunt "voit înşelatoare", se arată într-o analiză a Centrului pentru Progresul American, un institut de politici publice şi cercetare din Washington.

"O analiză mai atentă a antecedentelor și acțiunilor recente ale președintelui suspendat, precum și a deciziilor Curții Constituționale în această chestiune, sugerează faptul că primul ministru apară democrația, nu o subminează", mai scrie în raportul semnat de fondatorul institutului, John D. Podesta, și un membru al organizației, Matt Browne.

Cei doi analiști îl atacă dur pe președintele suspendat, despre care spun că e "un fost căpitan de vas care a lucrat cu Securitatea înainte de Revoluția din 1989". Mai mult, aceștia scriu că Băsescu s-a confruntat cu acuzații de corupție și fraudă electorală de când a venit la putere, în 2004. Americanii aduc în discuție și prima suspendare a președintelui, consemnând că această sancțiune a venit în urma acuzațiilor că "ministrul său de Justiție de atunci, Monica Macovei, a căutat să facă anchete penale motivate politic".

Autorii americani mai consemnează că în mai puțin de șase luni au fost trei guverne în România, ultimul fiind condus de Victor Ponta.

Cei de la  clmai scriu că președintele suspendat și-a pierdut popularitatea în urma nenumăratelor încălcări ale Constituției, dar și a măsurilor de austeritate dure.

În timp ce pe Băsescu îl caracterizează ca fiind "extrem de nepopular", analiștii americani au numai cuvinte de laudă pentru premier. "Odată ajuns premier, prioritatea lui Ponta a fost să implementeze o serie de reforme sociale și economice care să îndrepte atenția guvernului spre locuri de muncă și creștere economică", arată articolul.

După succesul USL din iunie, "Băsescu a început ceea ce poate fi descris cel mai bine ca un violent atac politic și personal la adresa premierului Ponta", mai scriu cei doi autori.

Vorbind despre referendum, analiștii scriu: "Sondajele de opinie arată că 80% din populație se opune președintelui Băsescu. (...) Viitorul lui Băsescu va fi hotărât de rata de participare la vot".

"Dacă președintele Băsescu ar fi arătat același respect față de reformele sociale și economice ale guvernului și față de Constituție (n.r. - la fel ca Victor Ponta), soarta economică a țării ar fi fost mai promițătoare, iar democrația, mult mai sanatoasa", se arată în textul citat.

Cei doi autori conchid astfel: "Sperăm și bănuim că voința și interesele poporului român vor triumfa. Pe termen scurt, aceasta este o chestiune de participare la vot, pe termen lung, este mai mult o chestiune de timp".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite