Cei cinci ţapi ispăşitori ai Guvernului Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, se află în fruntea listei de miniştri care ar putea fi sacrificaţi de premierul Emil Boc, potrivit unor surse democrat-liberale. Alţi patru miniştri sunt ameninţaţi cu remanierea: Mihai Şeitan de la Muncă, Sebastian Vlădescu de la Finanţe, Daniel Funeriu de la Educaţie, Cseke Attila de la Sănătate.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a reuşit să piardă încrederea premierului Emil Boc, dar şi pe cea a preşedintelui Traian Băsescu, după o serie de ieşiri publice, dar şi din cauza modului în care a administrat banii proveniţi din împrumuturi externe.

„Un ministru al Transporturilor care declară că anul acest nu poate construi nici măcar un kilometru de autostradă nu poate avea încrederea premierului", susţin surse democrat-liberale.

Acestea au precizat că în cadrul mai multor şedinţe de Guvern, dar şi în cadrul şedinţelor Coaliţiei, premierul Emil Boc i-a reporoşat lui Berceanu că nu a folosit banii luaţi din credite externe pentru a finaliza lucrări de infrastructură şi că Guvernul a fost nevoit să plătească dobânzi mari pentru nişte bani returnaţi.

Nici relaţia dintre ministrul Transporturilor şi şeful statului nu mai este una foarte bună. În urmă cu câteva săptămâni, Traian Băsescu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu este mulţumit de fondurile alocate infrastructurii. În plus, acesta a lovit şi în „găşcuţa lui Boc", din care face parte şi Radu Berceanu, reproşând modul în care a fost impusă alegerea pe liste în PDL.

Informaţiile privind o posibilă remaniere guvernamentală au fost lansate în cadrul unui interviu pentru „Adevărul", acordat de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

Acesta a declarat că „acum e momentul ca Guvernul să demonstreze voinţă politică şi să ia măsurile necesare în sectorul bugetar", iar în caz contrar  se pot lua deciziile referitoare la remaniere. Ideea înlocuirii miniştrilor neperformanţi vine pe fondul negocierilor dure cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi al incapacităţii Guvernului de a se încadra în indicatorii stabiliţi cu finanţatorii externi.

Cseke Attila şi Daniel Funeriu, fără rezultate

În privinţa ministrului Sănătăţii şi al şefului de la Educaţie, bilele negre primite de la Boc şi Băsescu au legătură cu incapacitatea lor de a reforma instituţiile pe care le conduc. „Boc se aştepta la rezultate mai rapide din partea lor", au mai declarat surse din PDL.

Problemele din sistemul de educaţie şi cel de sănătate sunt recunoscute şi oficial de reprezentanţii Guvernului. „Ministerul Transporturilor, cel al Sănătăţii şi cel al Educaţiei trebuie reformate şi reorganizate pentru a se vedea rezultatele. Aici sunt într-adevăr probleme", a declarat pentru „Adevărul" Andreea Vass, consilier personal al premierului.

Ministru Muncii, Mihai Şeitan, şi cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, au mai fost ameninţaţi cu remanierea şi în urmă cu câteva luni. Dacă Vlădescu l-a deranjat pe Boc prin susţinerea impozitării pensiilor, Şeitan a intrat în vizorul premierului odată cu anunţarea unei posibile diferenţieri în acordarea pensiilor. Lipsa lor de reacţie în privinţa măsurilor economice amplifică nemulţumirea exprimată deja de premierul Emil Boc.

„Degetul pe rană„

Lista neagră a lui Boc a trecut şi pe la Cotroceni, susţin sursele citate. „Băsescu e un tip dat dracului, care înţelege foarte bine toate problemele şi care ştie să-şi ia lângă el consilieri buni", spune Andreea Vass. Aceasta consideră normală relaţia „constructivă şi de parteneriat politic" dintre premier şi şeful statului. „Este un dialog constructiv care te ajută să pui degetul pe rană", a mai spus Vass.

image

„Ministerul Transporturilor, cel al Sănătăţii şi cel al Educaţiei trebuie reformate şi reorganizate pentru a se vedea rezultatele. Aici sunt într-adevăr probleme."
Andreea Vass
consilier personal
al premierului


FMI agită scena politică

ora 8.00 Premierul şi miniştrii se reunesc la Guvern pentru o şedinţă rapidă. Ministrul Finanţelor prezintă o informare privind stadiul negocierilor cu finanţatorii externi.

ora 11.00 Şedinţa de Guvern se termină. Premierul pleacă în mare grabă către Palatul Cotroceni, însoţit de mai mulţi miniştri. În cadrul întâlnirii informale cu preşedintele Traian Băsescu se discută posibilitatea majorării TVA la 24% şi a cotei unice la 20%. 

ora 15.00 PNL cere demisia lui Boc şi guvern de tehnocraţi, ameninţând cu moţiunea de cenzură.

ora 16.30 Emil Boc revine la Guvern pentru o întâlnire cu reprezentanţii FMI. 

Şeful Guvernului îşi anulează vizita în SUA din cauza negocierilor cu FMI. El urma să plece astăzi spre Michigan State University pentru a-şi primi diploma de doctor în drept, cu titlu onorific.

Liderii PDL, între taxe şi concedierea miniştrilor

Liderii democrat-liberali au viziuni diferite în privinţa schimbării echipei de guvernare. Dacă prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, şi vicepreşedintele Cezar Preda susţin că soluţiile la criza economică sunt prioritare, nu remanierea unor miniştri, fie ei şi neperformanţi, deputatul Sever Voinescu crede că „se impune o schimbare serioasă în Guvern".

„Guvernul are decizii grele de luat, nu este timpul pentru remanieri acum. Importantă este finalizarea negocierilor cu FMI pentru continuarea acordului", spune Stolojan. Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să stabilească exact „ce gaură financiară avem de acoperit" şi să facă reducerile de cheltuieli promise. Vicepreşedintele PDL Cezar Preda consideră că discuţia privind remanierea ar trebui amânată după ce Executivul rezolvă problemele legate de legea educaţiei, legea pensiilor şi a salarizării unitare.

„Chiar dacă se va face o evaluare a miniştrilor şi se constată că sunt zone care nu se mişcă, nu este cazul să discutăm acum de remaniere", comentează Preda.

Oportunitatea unei decizii politice în acest moment este pusă sub semnul întrebării şi de Andreea Vass, consilierul premierului. „Cred că e total nepotrivită în acest moment o remaniere. O instabilitate economică la care se adaugă una politică adânceşte criza", spune Vass.

De cealaltă parte, Sever Voinescu spune că ideea majorării taxelor nu are susţinători în PDL, subliniind că se impune o schimbare serioasă în echipa de guvernare. Remanierea nu este exclusă nici de ministrul Turismului, Elena Udrea, şi nici de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite