Cearta PSD-PDL omoară reformele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cearta PSD-PDL omoară reformele
Cearta PSD-PDL omoară reformele

Principalele măsuri anunţate de Guvern au rămas nefinalizate.Tensiunile dintre PSD şi PDL, accentuate în perspectiva alegerilor prezidenţiale, blochează aplicarea reformelor promise cu mult aplomb de cele două formaţiuni.

Una dintre principalele măsuri iniţiate de PSD şi PDL, dar rămasă în fază de proiect, este legea salarizării unice. Acest proiect ar fi trebuit să fie definitivat până la 14 august, în condiţiile în care, în acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat să adopte legea până la 30 octombrie.

Autorităţile implicate nu reuşesc să cadă însă de acord asupra mecanismului prin care pot implementa legea, fără ca aceasta să genereze vreo creştere a cheltuielilor cu salariile sau vreo micşorare a actualelor salarii mari.

Promisiuni neonorate

Şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat a fost una dintre măsurile anunţate de Guvern la începutul anului, dar care nu s-a concretizat nici până acum.  În luna februarie, Guvernul a trimis la Parlament proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu, stabilind că data de intrare în vigoare este 1 iunie.

Proiectul zace însă şi acum la Comisia pentru muncă din Senat, deoarece textul a fost modificat substanţial prin amendamentele aduse de PNL, UDMR, dar şi de PSD. Senatorii din Comisia pentru muncă vor relua discutarea proiectului la sfârşitul lunii august.

O altă prioritate a Guvernului o constituie adoptarea pachetului de legi ale educaţiei. Numai că PSD şi PDL nu reuşesc să se pună de acord: premierul are de gând ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe aceste legi, iar social-democraţii se opun. Şi reforma administrativă este alt subiect văzut diferit în coaliţie.

Psd şi Pdl se arată cu degetul

În opinia secretarului executiv al PDL, Mircea Toader, întârzierile intervenite în procesul descentralizării se datorează reprezentanţilor PSD, care conduc ministere cu atribuţii în acest domeniu. „Noi am făcut tot ce ţine de noi, rămâne ca şi PSD să-şi facă treaba“, a declarat Toader, referindu-se la reformele pe care Executivul nu a reuşit să le ducă la bun sfârşit.

Explicând  motivele pentru care anumite măsuri ale Guvernului nu s-au finalizat, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a menţionat „măsurile luate pompieristic“, care n-au produs efectele scontate. „În unele situaţii, lucrurile s-au făcut pripit“, a concluzionat Duvăz.

Întârziere

Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat stă de şase luni în sertarele Senatului, chiar dacă PSD şi PDL au o majoritate  de circa 70%.

Băsescu se delimitează de coaliţie

Preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni foarte duri prestaţia celor două partide aflate la guvernare, reproşându-le atât democrat-liberalilor, cât şi social-democraţilor că „îşi pierd vremea“ discutând despre comisia Elena Udrea, în loc să facă reformele structurale promise.

„Ei au ajuns, în loc să discute problemele de fond, să discute despre Comisia pentru Elena Udrea. Ridicol! Îţi pierzi vremea!“, a spus Băsescu, invitat la o emisiune difuzată de postul public de televiziune. De altfel, Băsescu a arătat că dezavuează deschis negocierile din coaliţie, de tipul „dacă să facem sau să nu facem reformă“, cu atât mai mult cu cât România este „o ţară muribundă“, care are nevoie de măsuri anticriză.

„Cele două partide se bat pe bani“

image

Analistul politic Stelian Tănase (foto) este de părere că, la nivelul coaliţiei, blocajul care împiedică reformele este generat, în primul rând, de „bătălia pe bani“ dintre PSD şi PDL.

„Pe o singură tarla, sunt două găşti însetate, care se luptă pentru bani. Fiecare dintre aceste două partide se simte obligat să dea din coate pentru propria clientelă, care vine cu cereri supradimensionate. Tocmai de aceea nu se taie din aparatul administrativ cât ar trebui sau se politizează funcţiile-cheie, cum ar fi cea de prefect“.

În opinia lui Tănase, altă sursă importantă a „dezbinării“ este faptul că cele două partide au candidat propriu la alegerile prezidenţiale de la toamnă.

Măsuri pe care PSD şi PDL nu se înţeleg

Legea salarizării unice din sistemul bugetar

Interzicerea cumulului pensie-salariu

Reducerea posturilor din administraţie

Legile educaţiei

Neimpozitarea profitului reinvestit

Legea pensiilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite