Ce jocuri face Geoană în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta i-a întors spatele lui Mircea Geoană pe motiv că are alte lucruri mai importante de rezolvat
Victor Ponta i-a întors spatele lui Mircea Geoană pe motiv că are alte lucruri mai importante de rezolvat

 Atacurile lansate de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la adresa PSD sunt considerate de analişti ca un semn de blat cu Puterea.

Mircea Geoană a agitat în ultima vreme spiritele în PSD. El a precedat Consiliul Naţional al PSD cu un atac la adresa lui Ion Iliescu. La câteva zile după valurile provocate de această ieşire, Mircea Geoană s-a autopropus drept candidat USL la prezidenţiale, deşi liderii Opoziţiei anunţaseră că au bătut palma pe varianta Crin Antonescu preşedinte, Victor Ponta premier. Mai mult, Geoană şi-a programat o vizită în Statele Unite după ce aflase că Antonescu şi Ponta au pregătit un demers similar.

Chiar dacă prestaţia sa poate produce prejudicii Opoziţiei, Mircea Geoană este foarte greu de sancţionat. „Este clar că nu este bine pentru imaginea USL ca liderul din Opoziţie cu cea mai înaltă funcţie în stat să aibă astfel de ieşiri. Nu cred că PSD poate să rezolve această problemă pentru că nu îşi permit să piardă şefia Senatului", afirmă Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

El susţine că Mircea Geoană este un ­„precursor" al unor evenimente care se vor produce în perioada următoare. „Nemulţumiţii din PSD sunt stimulaţi din zona PDL şi UNPR. Este clar că aceste voci vor deveni tot mai virulente, pentru că dacă pierd în propriul partid, au un back-up asigurat de PDL", afirmă Adrian Moraru, care crede că Mircea Geoană se încadrează în această categorie.

Legături primejdioase

Şi analistul politic Bogdan Teodorescu crede că o posibilă explicaţie a atitudinii lui Mircea Geoană stă în bunele sale relaţii cu Puterea. „Este clar că PDL, dacă era deranjat cu adevărat de Mircea Geoană, l-ar fi schimbat din fruntea Senatului, nu mi s-a părut că democrat-liberalii ar avea scrupule de natură procedurală. Dacă nu l-au schimbat, înseamnă că nu îi deranjează, ca să mă exprim elegant", afirmă Bogdan Teodorescu.

Pe de altă parte, el consideră că influenţa lui Mircea Geoană în PSD nu trebuie supraestimată. „Mircea Geoană nu are o greutatate foarte mare în PSD. Social-democraţii sunt  în Opoziţie de doi ani de zile tocmai pentru că Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale. Partidul l-a dus peste Traian Băsescu cu zece procente până la finala pe care el a pierdut-o cum a pierdut-o", estimează Teodorescu.

El adaugă însă că Geoană poate influenţa negativ imaginea USL, dar în anumite limite . „Sigur că Geoană creează probleme atunci când liderii USL, în loc să comenteze subiecte legate de agenda publică îi răspund preşedintelui Senatului. Însă acest lucru nu s-a întâmplat sistematic", spune Teodorescu. „Nu cred că Geoană poate confuza electoratul USL în privinţa persoanelor care vor candida la Preşedinţie şi Guvern", a concluzionat Teodorescu.

"Nemulţumiţii din PSD sunt stimulaţi din zona PDL şi UNPR.''
Adrian Moraru
director adjunct al Institutului pentru Politici Publice

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite