Ce i-a plăcut lui Băsescu din programul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

 „Adevărul“ a căutat punctele comune între ideile Guvernului şi propunerile liderului PSD.

Traian Băsescu l-a pus pe Emil Boc să discute cu Victor Ponta într-o încercare de a da impresia că dialoghează cu Opoziţia. Şeful statului s-a referit doar la cele 15 condiţii puse de Victor Ponta pentru sprijinirea Guvernului, nu şi la cele patru prezentate de Crin Antonescu pentru revenirea în Parlament. În acest fel, Traian Băsescu poate să bifeze faptul că a încercat să aducă USL înapoi la dezbaterile parlamentare, dar, în realitate, încurajează neînţelegerile din Opoziţie.

În aceste condiţii, şeful statului a aruncat pe piaţă analiza sa în privinţa solicitărilor lui Ponta concluzionând că şapte dintre acestea se regăsesc în programul Guvernului Ungureanu. „Dacă şi partidele vor vedea această coincidenţă, înseamnă că există o bază solidă de discuţie pentru eventuala revenire a Opoziţiei în Parlament", a adăugat el.

În realitate, dincolo de ineditul situaţiei - un lider al Opoziţiei vorbind despre sprijinirea Guvernului -, majoritatea punctelor comune sunt fie greu de respins, fie ar putea fi înţelese diferit de fiecare parte. Astfel, Victor Ponta a vorbit despre revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010, în timp ce programul de guvernare se referă la „preocuparea pentru majorarea salariilor şi pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru".

Aici, oferta lui Traian Băsescu ridică un semn de întrebare: ce ar putea negocia Boc şi Ponta pe această temă? Un eventual acord care să prevadă acest punct ar fi total dezavantajos pentru Putere: partidele din Coaliţie au făcut deja presiuni asupra lui Mihai Răzvan Ungureanu în acest sens şi nu au niciun interes să împartă beneficiile electorale cu PSD.

Lupta anticorupţie, clamată de toată lumea

„Accentuarea independeţei DNA şi ANI", invocată de Victor Ponta, se regăseşte în programul de guvernare în formula „DNA şi ANI vor rămâne pilonii luptei anticorupţie". Aici însă, Victor Ponta este cel care s-a pliat pe una dintre temele actualei Puteri, şi anume lupta anticorupţie,  care nu se afla printre temele tradiţionale ale PSD.

O altă temă comună este modificarea Legii achiziţiilor publice, subiect care s-a dovedit, în permanenţă, sensibil. Atât timp cât nici Guvernul, şi nici PSD nu au explicat, concret, ce ar dori să schimbe, este greu de estimat dacă există sau nu puncte comune.

Ambele părţi vorbesc despre schimbarea regulilor în ceea ce priveşte instituţiile deconcentrate. Ponta a cerut depolitizarea acestora, în timp ce Guvernul propune transferul unor atribuţii către autorităţile locale. Cum o parte din puterea la nivel local aparţine PSD, dacă Executivul şi-ar materializa această intenţie, influenţa Opoziţiei ar putea creşte. Faptul că PDL şi-a plasat oamenii în instituţiile deconcentrate a reprezentat una dintre principalele acuzaţii ale Opoziţiei.

„Sper că veţi avea curajul, domnule prim-ministru desemnat, să scoateţi de la conducerea companiilor de stat oamenii celor aflaţi la putere", a mai spus preşedintele PSD de la tribuna Parlamentului. Ponta a făcut astfel trimitere la promisiunea din programul de guvernare referitoare la selectarea de manageri profesionişti pentru companiile de stat şi la numirea noilor consilii de administraţie pe criterii de competenţă. 

Sprijin pentru Schengen

Puterea şi PSD au în comun şi dorinţa de a adera la Tratatul European de guvernanţă fiscală. Victor Ponta a anunţat că Guvernul  va beneficia de suportul USL la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Teme comune Guvern - PSD

1 Creşterea salariilor şi a pensiilor. O temă introdusă în programul de guvernare la cererea partidelor din Coaliţie şi invocată şi de Victor Ponta
2  Lupta anticorupţie desfăşurată de DNA şi ANI. Până acum, PSD a criticat activitatea acestor instituţii
3  Modificarea Legii achiziţiilor publice. Nici Puterea şi nici Opoziţia nu au explicat ce schimbări intenţionează să facă
4  Reorganizarea serviciilor deconcentrate. Guvernul propune transferul de atribuţii către autorităţile locale, PSD vrea „depolitizare"
5 Schimbarea modului de selecţie a conducerilor companiilor de stat. Guvernul propune concursuri pe baza de „profesionalism", PSD vrea „depolitizare"
6 Aderarea la Tratatul European de guvernanţă fiscală prin modificarea Constituţiei
7 Aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite