Ce greşeli de comunicare a făcut Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a fost prea sigur că românii nu vor protesta şi nu a avut un scenariu de rezervă, cred comentatorii politici. În plus, şeful statului s-a bazat prea mult pe revenirea Puterii în sondaje.

După ce a cerut premierului, vineri seara,  retragerea proiectului legii sănătăţii, preşedintele Traian Băsescu a dispărut timp de două zile, neavând nicio apariţie în public. Potrivit unor surse, şeful statului ar fi fost în Bucureşti vineri şi sâmbătă. Mesajul lui Traian Băsescu a venit după ce preşedintele atacase de mai multe ori pe tema  noii legi a sănătăţii, ţinta principală fiind şeful SMURD,  Raed Arafat. Analiştii politici cred că şeful statului a riscat şi a pierdut în scandalul din sănătate şi că nu a avut o strategie de rezervă.

„Nici nu era înţelept  ca preşedintele Traian Băsescu să mai iasă în aceste zile pentru că nu ar fi făcut decât să atragă şi mai mult mânia populară", spune preşedintele asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu. El crede că şeful statului a făcut „mai multe erori de comunicare" atacându-l pe Raed Arafat. „A coborât de pe poziţia şef stat pentru a ataca un subsecretar de stat, şi încă unul cu popularitate", crede Pârvulescu.  „Traian Băsescu a riscat pornind de la stereotipul că românii nu se revoltă şi este clar că nici el, nici grupul de la Cotroceni, nici partidul nu au avut un scenariu de rezervă", crede Pârvulescu.

Încredere exagerată în revenire

În opinia sa, Traian Băsescu a dovedit „încredere exagerată" în faptul că Puterea este în revenire în sondajele de opinie. „Dar sondajele nu fac decât să măsoare opinia, iar acum asistăm la un început de schimbare de opinie."

Şi analistul politic Andrei Ţăranu crede că şeful statului a fost luat prin surprindere de reacţia oamenilor. „Este evident că nu s-a aşteptat ca mica sa dispută cu Raed Arafat să ia o asemenea amploare", crede Andrei Ţăranu. El crede că şeful statului a fost în prim-planul bătăliei pentru sănătate din dorinţa de a salva imaginea PDL, partid care anul acesta se va confrunta cu alegeri.

„În acest moment, subiectul a evoluat ajungând să se discute despre  raporturile preşedintelui Traian Băsescu cu societatea. Am văzut afişe ale manifestanţilor în care se cerea respect din partea preşedintelui şi în care cer să nu mai fie furaţi", afirmă Andrei  Ţăranu.

"Traian Băsescu a riscat pornind de la stereotipul că românii nu se revoltă şi este clar că nici el, nici grupul de la Cotroceni, nici partidul nu au avut un scenariu de rezervă.''
Cristian Pârvulescu preşedintele Pro-Democraţia

Emil Boc, la partid şi la spital

Premierul Emil Boc a fost şi el destul de discret în zilele protestelor. Sâmbătă, Emil Boc nu a avut nicio apariţie publică. Potrivit unor surse din PDL, Emil Boc s-a întâlnit, în jurul orei 17.00, cu câţiva lideri ai partidului pentru a analiza situaţia creată. Nici după această întâlnire, premierul nu a făcut nici o declaraţie, din partea PDL adresându-se ziariştilor purtătorul de cuvânt Sever Voinescu.

Ieri, premierul Emil Boc l-a vizitat pe unul dintre jandarmii răniţi în proteste. El a anunţat că azi, Coaliţia va discuta noua lege a sănătăţii, lansând un apel la dialog pe această temă. „Violenţa şi cărămizile aruncate în stânga şi în dreapta nu reprezintă o soluţie", a afirmat Boc.

Cum se traduce mesajul premierului

Cristian Pârvulescu crede că, prin vizita la un jandarm,  premierul a transmis un mesaj de tip conservator potrivit căruia „importante sunt forţele de ordine, şi nu cetăţenii". Pe de altă parte, lipsa de reacţie a premierului timp de două zile este văzută ca „un simptom al centralizării excesive a PDL pentru că  s-au obişnuit să primească dispoziţii de la Traian Băsescu."

Protestele din România, analizate de presa internaţională

Principalele site-uri de ştiri au informat despre evenimente



Jurnaliştii străini au acordat un spaţiu important manifestaţiilor împotriva legii sănătăţii şi a Guvernului. Mass-media din lume a spus că mişcările de protest au apărut, iniţial, din cauza noii legi a sănătăţii, apoi s-au extins pe fondul nemulţumirii generale faţă de guvernanţi, informează Mediafax.

„Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în cursul protestelor faţă de măsurile de austeritate, cel puţin nouă persoane fiind rănite", a relatat BBC, explicând că manifestaţiile au izbucnit în semn de solidaritate cu medicul Raed Arafat şi s-au extins pe fondul nemulţumirii faţă de politicile Guvernului.

 „Oamenii au ieşit pe străzi în mai multe oraşe pentru a exprima nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate şi faţă de proiectul de reformare a sistemului medical. Dar protestele au devenit violente în momentul în care manifestanţii au refuzat să plece, intrând în conflict cu forţele de ordine", a notat Euronews.

Conform Associated

Press, protestele sunt rezultatul „stării de nemulţumire în legătură cu reducerile salariale, diminuarea indemnizaţiilor sociale, majorarea taxelor şi corupţia generalizată".  „Protestele au izbucnit joi, după demisia lui Raed Arafat, care se opunea proiectului legii sănătăţii. Pe fondul presiunilor publice, preşedintele Traian Băsescu a retras proiectul", apărea, sâmbătă, pe CNN.

În afară de protestele cu accente violente de la Bucureşti, „sute de persoane au manifestat şi în alte oraşe ale ţării pentru a-şi exprima opoziţia faţă de proiectul reformei sănătăţii", a scris France-Presse.  Cristian Predoi

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite