Ce greşeli de comunicare a făcut Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a fost prea sigur că românii nu vor protesta şi nu a avut un scenariu de rezervă, cred comentatorii politici


După ce a cerut premierului, vineri seara, retragerea proiectului Legii sănătăţii, preşedintele Traian Băsescu a dispărut timp de două zile, neavând nici o apariţie în public. Potrivit unor surse, şeful statului ar fi fost în Bucureşti vineri şi sâmbătă. Mesajul lui Traian Băsescu a venit după ce preşedintele atacase de mai multe ori pe tema noii legi a sănătăţii, ţina principala fiind şeful SMURD Raed Arafat.
Analiştii politici cred că şeful statului a riscat şi a pierdut în scandalul din sănătate şi că nu a avut o strategie de rezervă.
„Nici nu era înţelept ca preşedintele Traian Băsescu să mai iasă în aceste zile pentru că nu ar fi făcut decât să atragă şi mai mult mânia popular", spune preşedintele asociaţiei Pro-Democraţia Cristian Pârvulescu.
El crede că şeful statului a făcut o „mai multe erori de comunicare" atacându-l pe Raed Arafat. „A coborât de pe poziţia şef stat pentru a ataca un subsecretar de stat şi încă unul cu popularitate", crede Pârvulescu.
„Traian Băsescu a riscat pornind de la stereotipul că românii nu se revoltă şi este clar că nici el, nici grupul de la Cotrceni, nici partidu nu au avut un scenario de rezervă", crede Pârvulescu.

Încredere exagerată în revenire

În opinia sa, Traian Băsescu a dovedit „încredere exagerată" în faptul că Puterea este în revenire în sondajele de opinie. „A trăit cu iluzia că s-a terminat căderea că începe redresarea. Dar, sondajele nu fac decât să măsoare opinia, iar acum asistăm la un început de schimbare de opinie".
Pe de altă parte, Pârvulescu îi avertizează pe liderii Opoziţiei că nu au motive să se bucure. „ Mesajul este profund structurat, dar sunt numeroase elemente de mesaj anti-capitalist, oarecum asemănător cu manifestările sociale dinainte de 2000. E posibil ca nu USL să profite de aceste proteste„, afirmă Pârvulescu.
Şi analistul politic Andrei Ţăranu crede că şeful statului afost luat prin surprindere de reacţia oamenilor. „Este evident că nu s-a aşteptat ca mica sa dispută cu Raed Arafat să ia o asemnea amploare" , crede Andrei Ţăranu. El crede că şeful statului a fost în prim-ălanul bătăliei pentru sănătate din dorinţa de a salva imaginea PDL, partid care anul acesta se va confrunta cu alegeri.
„În acest moment, subiectul a evoluat ajungând să se discute despre raporturile preşedintelui Traian Băsescu cu societatea. Am văzut afişe ale manifestanţilor în care se cerea respect din partea preşedintelui şi în care cer să nu mai fie furaţi. Este exact mesajul preşedintelui din 2004, dar care nu a fost pus în practică", afirmă Andrei Ţăranu.


Emil Boc, de la partid la spital


Premierul Emil Boc a fost şi el destul de discret în zilele protestelor. Sâmbătă, Emil Boc nu a avut nici o apariţie publică. Potrivit unor surse din PDL, Emil Boc s-a întâlnit, în jurul orei 17.00 cu câţiva lideri ai partidului pentru a analiza situaţia creată. Nici după această întâlnire, premierul nu a făcut nici o declaraţie, din partea PDL adresându-se ziariştilor purtătoruld e cuvânt Sever Voinescu.
Ieri, premierul Emil Boc l-a vizitat pe unul dintre jandarmii răniţi în proteste. El a anunţat că luni, Coaliţia va discuta noua lege a sănătăţii, lansând un apel la dialog pe această temă. „Violenţa şi cărămizile aruncate în stânga şi în dreapta nu reprezintă o soluţie", a afirmat Boc.
Cristian Pârvulescu crede că, prin vizita la un jandarm, premierul a transmis un mesaj de tip conservator potrivit căruia „importante sunt forţele de ordine şi nu cetăţenii". Pe de altă parte, lipsa de reacţie a premierului timp de două zile este văzută ca „un simptom al centralizării excesive a PDL pentru că s-au obişnuit să primească dispoziţii de la Traian Băsescu. "

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite