Pe cine sperie taxa suplimentară pe imobile / Silviu Prigoană: Taxele, în România, sunt o glumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii proprietari de case din Parlament consideră binevenită taxa suplimentară pe locuinţe. între timp. unii dintre ei au scăpat deja de multe dintre imobilele trecute în declaraţiile de avere de anul trecut.

Deputatul PSD, Robert Negoiţă, în declaraţia de avere depusă anul trecut, menţiona patru case, 1.474 de apartamente şi sute de locuri de parcare. Contactat de adevarul.ro, acesta a precizat că, la această dată, în proprietatea sa se mai află circa 400 de apartamente.

"Mai am în proprietate circa 400 de apartamente, dar o să le dau şi pe astea. Oricum sunt de acord cu taxa asta", a declarat pentru adevarul.ro Robert Negoiţă.

Depuatul PSD este, de departe, parlamentarul cu cele mai multe case. Topul este completat de liberalul Mircea Cazan cu 17 imobile şi fostul democrat-liberal Silviu Prigoană.

Prigoană: "Impozitele din România sunt o mare glumă"

Dacă pesedistul s-a grăbit să scape de circa o mie de locuinţe, fostul democrat-liberal Silviu Prigoană a precizat că nu se gândeşte să apeleze la vreo "fentă legală" pentru a evita plata impozitului. "Am 11 proprietăţi care sunt pe numele meu. Nu mi s-a părut corect să le trec pe numele altora (...). Sunt casele familiei: ale părinţilor, ale copiilor", a declarat pentru adevarul.ro, Silviu Prigoană.

Potrivit acestuia, cine şi-a permis să-şi cumpere mai multe locuinţe ar trebui să fie capabil să-şi achite şi impozitele. "Şi aşa impozitele şi taxele din România sunt o mare glumă, o glumă proastă. În orice ţară o proprietate se recumpără prin taxe şi impozite în 25 de ani. În România, acest lucru se întâmplă în 1500 de ani", a adăugat deputatul Silviu Prigoană.

Şova: "Impozitul se plăteşte nu se discută"


Senatorul PSD, Dan Şova a precizat pentru adevărul.ro că, a vândut unul dintre cele cinci imobile trecute în declaraţia de avere de anul trecut. Despre restul, senatorul social-democrat spune că nu va vinde şi nici nu va dona. "Impozitul se plăteşte nu se discută", a precizat acesta, adăugând că nu cunoaşte nvelul taxelor pe proprietate din alte state ale Uniunii Europene pentru a putea face o comparaţie cu cele existente la noi.

Guvernatorul BNR a scăpat

Înainte de apariţia ordonanţei de urgenţă privind impozitarea suplimentară a locuinţelor dar şi a celei care priveşte impozitarea bunurilor de lux, Guvernatorul Mugur Isărescu şi-a donat două case copiilor şi a vândut Land Rover-ul din 2002 cu doar 3.000 de euro.

Unul dintre apartamentele guvernatorului a ajuns la fiul acestuia, Costin Isărescu, iar celălalt la fiica sa, Ileana Lăcrimioara Isărescu. Isărescu a înstrăinat ambele imobile în aceeaşi zi, pe 1 martie. De maşina de lux a scăpat chiar mai devreme, în februarie 2010.

Impozitul suplimentar plătit şi de miniştrii cabinetului Boc

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, vor achta impozitul maxim deaorece au mai mult de patru case în proprietate. Şeful de la Apărare, deţine, potrivit declaraţiei de avere opt imobile: trei case de locuit, două case de vacanţă, două apartamente şi un spaţiu comercial.

Nici colegii lor de cabinet nu stau rău la capitolul locuinţe. Radu Berceanu, Elena Udrea, Adriean Videanu şi vice-prmierul Marko Bela deţin câte trei proprietăţi, în timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este şi el proprietarul a două apartamente, unul în Arad şi altul în Strasbourg.

Ce prevede actul normativ

Persoanele fizice care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, o taxă de solidaritate la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Potrivit specialiştilor în fiscalitate există mai multe modalităţi prin care se poate evita impozitarea suplimentară: închirierea sau donarea acestuia către un membru al familiei.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite