Ce ar putea negocia PDL şi USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatură de Vali Ivan
Caricatură de Vali Ivan

La o lună după declanşarea grevei parlamentare, Puterea vrea să invite Opoziţia la dialog. Niciuna dintre tabere nu pare dispusă la compromisuri.

Democrat-liberalii vor să invite Opoziţia la dialog prin intermediul premierului Mihai Răzvan Ungureanu, dar nu par dispuşi să facă niciun pas înapoi pentru a aduce Opoziţia din nou în  Parlament. Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonesc, spun că vor onora invitaţia, dar nu dau niciun semn că s-ar întoarce în Parlament. Mai mult, Victor Ponta flutură ideea demisiei din Legislativ. „Săptămâna viitoare, poate chiar la sfârşitul acestei săptămâni, premierul Ungureanu îi invită pe liderii din Opoziţie. Şi premierul Boc a luat o decizie să-i invite. După ce discută cu premierul Ungureanu îi invită la discuţii", a fost calendarul anunţat de liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor,  Mircea Toader. Cele două runde de invitaţii au fost decise la ultima reuniune a Biroului Permanent Naţional al PDL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns declaraţiei lui Toader, explicând că Opoziţia va participa la discuţiile cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, în cazul în care va primi o invitaţie oficială. Ponta a reiterat ideea conform căreia Opoziţia nu se va întoarce la lucrările de plen până când Roberta Anastase nu va fi înlăturată de la şefia Camerei Deputaţilor.

Ponta cere capul Robertei Anastase

„Aştept ca premierul să spună dacă e mai important să funcţioneze Parlamentul sau e mai important să se protejeze un coleg care a fraudat", a mai spus Ponta. El  a adăugat că Opoziţia îşi menţine şi celelalte condiţii pentru revenirea în Parlament, cum ar  fi renunţarea la ordonanţele de urgenţă şi angajarea răspunderii, sau eliminarea reprezentanţilor UNPR din funcţiile de conducere, pentru că partidul condus de Gabriel Oprea s-a format pe bază de racolări. Liderul PSD a susţinut că este dispus să îşi dea demisia din Parlament în perioada următoare, dacă nu se rezolvă criza care a dus la greva USL.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut, ieri, că nu ar refuza o invitaţie venită din partea premierului Ungureanu în vederea unui dialog, cu condiţia ca temele de discuţie să fie concrete şi a deplâns faptul că prim-ministrul nu a făcut acest lucru până acum.

Antonescu îl ironizează pe Ponta

Antonescu a comentat că este destul de „deprimant" faptul că un premier nou, în legătură cu care s-au născut speranţe în mod „spectaculos" chiar în interiorul Opoziţiei, prin Victor Ponta, nu tratează cu deosebită importanţă faptul că se confruntă cu o situaţie deosebită în Parlament.

„E trist că după trei săptămâni, aproape o lună, premierul să spună - în vreme ce se confruntă de la momentul învestirii sale cu un Parlament invalid, handicapat, căruia îi lipseşte o jumătate, simbolic, aproape şi aritmetic - că s-ar putea ca pe săptămână viitoare să discutăm şi chestiunea asta", a spus Antonescu.

Liderul PNL a apreciat că rezolvarea crizei parlamentare trebuia să fie prima grijă a premierului Ungureanu, care a pornit la drum cu un deficit serios din punct de vedere al regulilor democraţiei.

„Mi se părea normal ca unui premier nou şi preocupat de regulile democraţiei şi de rolul Parlamentului să-i fie prima grijă asta. Când sunt învestit fără audieri legale în comisii, cu o jumătate de sală goală, când am din prima zi a mandatului o grevă parlamentară a Opoziţie, ar fi trebuit ca dialogul pe acest subiect să-i fie prima preocupare. Deplâng întârzierea cu care acest lucru are loc, ceea ce nu înseamnă că refuz vreun dialog", a spus Antonescu.

Dialog eşuat

Ultima întâlnire politică PDL-USL a avut loc pe 17 ianuarie într-un moment în care Emil Boc era premier, iar România se confrunta cu proteste de stradă. Puterea nu a acceptat niciuna dintre solicitările  Opoziţiei, ceea ce a determinat USL să intre în grevă parlamentară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite