Ce-i mână în luptă pe Mitrea şi Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier caută să-şi mărească şansele la prezidenţiale şi preferă PNL. Mitrea plănuieşte să aducă partidul la putere ca să-şi fidelizeze „baronii” şi ar opta pentru PDL. Intrarea la guvernare sau rămânerea în opoziţie adânceşte lupta dintre facţiunile din PSD.

În condiţiile în care participarea la guvernare a PSD este încă incertă, taberele din partid se trezesc.

În toate aceste lupte fratricide s-au format două alianţe conjuncturale: Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc, împotriva lui Miron Mitrea şi a unui nucleu de lideri din teritoriu. Între ei, Mircea Geoană.

Alianţă cu PNL sau opoziţia este punctul de vedere al PSD-iştilor bucureşteni. Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat, ieri, după o şedinţă a conducerii, că Geoană trebuie să negocieze pentru un guvern condus de el sau să rămână în opoziţie.

Ce vrea Năstase

Adrian Năstase vizează obţinerea candidaturii la Preşedinţie în 2009. Pentru a-şi maximiza şansele, i-ar conveni ca PSD să rămână în opoziţie. Radu Mazăre a enunţat această idee clar, miercuri.

“Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, eu vreau în opoziţie, pentru că numai din opoziţie putem să luptăm şi să-l dăm jos pe Traian Băsescu”, a spus Mazăre după şedinţa conducerii PSD de acum două zile. Între Năstase şi Hrebenciuc este încă o relaţie rece.

Miza lui Mitrea

Miron Mitrea nu are pretenţii foarte mari pentru el, cel mult postul de preşedinte al Senatului sau cel de vicepremier, după cum susţin surse din partid. Avantajul său este că îi are de partea sa pe câţiva „baroni”. Cel mai important dintre aceştia este Marian Oprişan. Din „echipa” lui Mitrea ar mai putea face parte şi Liviu Dragnea. Mitrea vrea să aducă partidul la guvernare pentru a satisface „nevoile” liderilor din teritoriu, care sunt speriaţi că primarii partidului ar putea trăda, dacă nu primesc bani.

Revenirea lui Năstase

Imediat după alegerile europarlamentare, liderii PSD s-au gândit să-l coopteze pe Năstase la elaborarea ofertei electorale. Apoi a câştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD.

Reactivarea lui Mitrea

Imediat după consumarea alegerilor parlamentare, în PSD s-a simţit nevoia unui şef de campanie mână-forte. Astfel, campania de la locale a fost condusă de Mitrea. El a făcut turul ţării şi a încercat să-şi reactiveze filialele fidele. Pe unii a reuşit să-i aducă în „barca sa”. El a pierdut, în 2006, postul de secretar general al PSD cu doar 40 de voturi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite