Cazul Nicolescu a fost adus în atenţia Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele delegaţiei PSD, Viorica Dăncilă, a adus în atenţia plenului PE cazul Nicolescu, unde a susţinut că în România sunt "încălcate flagrant principiile statului de drept de către actuala putere".

"Delegaţia europarlamentară PSD a atras atenţia miercuri seară, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Bruxelles, asupra actualei situaţii politice din România", se arată într-un comunicat al delegaţiei PSD la PE.

Preşedintele delegaţiei europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a susţinut că în România sunt "încălcate flagrant principiile statului de drept de către actuala putere", dovadă fiind "arestarea unui membru marcant al opoziţiei - Constantin Nicolescu - arestare anunţată înaintea începerii şedinţei de judecată, fără dovezi certe, şi care arată modul nedemocratic în care acţionează actuala putere".

"Noi nu protestăm faţă de justiţie, protestăm faţă de abuzurile forţate politic. Uniunea cere respectarea democraţiei în ţări precum Tunisia si Egipt, dar aceasta trebuie respectată cu stricteţe, în primul rând, în statele membre", a spus Dăncilă.

La rândul ei, Corina Creţu a apreciat că Guvernul de la Bucureşti recurge la metode antidemocratice tot mai violente pentru a se menţine la putere.

"Arestarea nejustificată şi abuzivă a unui membru marcant al opoziţiei, ales prin votul cetăţenilor, reprezintă cel mai recent si mai îngrijorător exemplu din seria de ameninţări la adresa opoziţiei", a afirmat Corina Creţu.

În opinia Rovanei Plumb "democraţia în România nu a fost niciodată sub o aşa presiune" în ultimii 20 de ani. "V-am alertat cu privire la preşedintele Camerei Deputaţilor, care a falsificat votul la o lege foarte importantă - cea a pensiilor. Recentul caz al social-democratului Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, dovedeşte încă o dată că metodele utilizate de către Partidul Democrat-Liberal din România ameninţă brutal drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a spus ea.

Ioan Enciu a atras atenţia asupra pericolului "unei noi forme de dictatură care poate să apară, chiar şi într-un stat membru al Uniunii, considerat democratic, şi anume România".

Eurodeputatul Cătălin Ivan a menţionat că aşteaptă o poziţie oficială a preşedintelui PE. "Mi-am propus ca, periodic, să vin să-i aduc aminte domnului Buzek de evoluţiile democraţiei din România. Dumnealui a fost în Parlamentul României şi a susţinut Guvernul Boc şi pe Traian Băsescu. Vreau să-i spun domnului Buzek că, în România, Parlamentul nu are nicio putere, că, în România, toate legile sunt asumate de către guvern, că, de asemenea, Guvernul României nu are nicio putere pentru că Traian Băsescu este cel care numeşte miniştri, îi trage de urechi şi anunţă de fiecare dată când sunt luate măsuri importante. De asemenea, în România, oameni importanţi sunt mai întâi băgaţi la puşcărie pentru 30 de zile, urmând să fie judecaţi abia după aceea. I-am cerut domnului Buzek o poziţie oficială, dar am primit un răspuns printr-un comunicat de presă al PDL şi al lui Traian Băsescu. Insist şi aştept o poziţie oficială a domnului Buzek", a spus eurodeputatul PSD.

Totodată, Ciprian Claudiu Tănăsescu - care s-a alăturat, la sfârşitul lunii noiembrie, Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Legislativul UE - a susţinut că preşedintele Traian Băsescu deţine controlul întregii puteri din România şi "dictează după bunul plac, abuzând de putere zi de zi, în încercarea de a demola opoziţia politică şi a strangula orice voce care se ridică".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite