Câte voturi sunt necesare pentru demitere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta referendumului depinde de hotărârea pe care o va lua Curtea Constituţională Judecătorii Curţii vor stabili astăzi cu câte voturi poate fi demis preŢedintele ţării. Curtea

Soarta referendumului depinde de hotărârea pe care o va lua Curtea Constituţională

Judecătorii Curţii vor stabili astăzi cu câte voturi poate fi demis preŢedintele ţării. Curtea judecă ultima modificare a Legii referendumului, adoptată de parlament. Legea în vigoare stipulează că referendumul este valabil doar dacă participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

PNL, PSD, PC si UDMR vor ca referendumul să fie transat numai de jumătate plus unu din numărul votanţilor prezenţi la urne. Conform actualelor dispoziţii legale, aproximativ nouă milioane de alegători ar trebui să se pronunţe pentru ca Traian Băsescu să plece definitiv de la Palatul Cotroceni. Coaliţia antiprezidenţială vrea ca referendumul să nu mai fie un demers aproape imposibil de realizat. Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfăsurarea referendumului arată că "demiterea presedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrisi în listele electorale". PSD a iniţiat un amendament la art. 10 din Legea referendumului prin care se urmăreŢte demiterea preŢedintelui cu voturile majorităţii cetăţenilor prezenţi la urne.

Ultima sansă pentru antibăsescieni

La 21 martie, deputaţii au adoptat, cu 198 de voturi pentru, 46 împotrivă si două abţineri, Legea referendumului, prin care demiterea sefului statului se putea realiza dacă în acest sens se pronunţa majoritatea cetăţenilor prezenţi la referendum. Această prevedere era aplicabilă, indiferent dacă preŢedintele fusese ales în primul sau în al doilea tur de scrutin. Iniţial, pentru a evita unele dispute constituţionale, deputaţii au făcut distincţia între presedintele ales în primul tur de scrutin - cu majoritatea voturilor cetăţenilor înscrisi pe listele electorale - si cel ales în turul doi - cu majoritate simplă - cum este cazul lui Traian Băsescu. Curtea a obiectat însă, arătând că nu trebuie făcută distincţia între cele două proceduri.

Coaliţia antiprezidenţială consideră că singura sansă pentru demiterea lui Băsescu ar fi ca judecătorii Curţii să accepte forma modificată a Legii referendumului.

Acum suntem în plin vid legislativ. Termenul de suspendare a preŢedintelui nu există, deci presedintele rămâne în continuare suspendat, iar referendumul, în accepţiunea actualei legi, nu poate fi reluat.
Lucian Bolcas (PRM),
vicepresedinte al Camerei Deputaţilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite