VIDEO Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei: România încă mai poate intra în Schengen în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune, într-un interviu pentru „Adevărul“, că accesul României în spaţiul Schengen rămâne un obiectiv de realizat pentru acest an. Cătălin Predoiu admite că unele dosare de mare corupţie s-ar putea închide fără nicio condamnare, prin prescriere.

„Adevărul": Mai multe state din vechea Europă au blocat în primăvară accesul României în spaţiul Schengen, iar acum se vorbeşte despre o aderare în doi timpi, undeva spre finele anului viitor. Mai este în acest moment aderarea la spaţiul Schengen până la finele anului 2011 un obiectiv fezabil?

Cătălin Predoiu: Noi am menţinut acest obiectiv, şi suntem abia la jumătatea anului 2011. Cred că e important să ne concentrăm în lunile care vin în legătură cu explicarea argumentelor noastre. Trebuie făcut un efort diplomatic intens, astfel încât în septembrie, la viitorul Consiliu pentru Afaceri Interne, să putem avea o poziţie foarte solidă.  Este un subiect care nu ar ţine strict de agenda Ministerului Justiţiei, îi priveşte şi pe responsabilii de la Interne şi de Externe. Noi ne-am prezentat poziţia şi argumentele de fiecare dată când am avut ocazia, în faţa celorlalţi miniştri ai Justiţiei din Uniunea Europeană. Şi cred că majoritatea au înţeles, mai ales dacă ţinem cont şi că doar doi sau trei dintre aceşti responsabili şi-au menţinut rezervele. Iar efortul nostru diplomatic trebuie să-i vizeze mai ales pe aceştia în următoarea perioadă.

" A apărut îngrijorarea că unele dosare au fost deliberat întârziate. Poate că în unele cazuri se pune problema prescripţiei. "

Cum îi puteţi convinge pe aceşti oficiali că lupta împotriva corupţiei este reală?

Noi vom susţine, prin relaţiile noastre cu ministerele omoloage, acest demers, în sprijinul acţiunii pe care o vor face ministerele de Interne şi al Afacerilor Externe. Eu cred că rezolvarea poate veni printr-un bun raport de ţară şi, în acelaşi timp, prin susţinerea argumentelor noastre în faţa cancelariilor care încă mai au rezerve. Există totuşi multe state membre care susţin aderarea în 2011 şi cred că de aici trebuie să pornim. Referindu-ne însă strict la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ar trebui să ne amintim că sunt mai multe instituţii care trebuie să-şi asume responsabilitatea, mai ales dacă şi în rapoartele trecute au fost constatate deficienţe, iar acestea s-au menţinut. Există semne de întrebare privind eficienţa  Inspecţiei Judiciare, în continuare sunt aşteptate deciziile în cazurile de mare corupţie aflate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, există şi alte probleme, iar toate acestea laolaltă fac ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să rămână de actualitate.

Comisia Europeană aşteaptă de şapte ani prinderea „peştilor mari" în domeniul corupţiei, expresia a fost „inventată" în 2004 de comisarul de atunci pentru extindere, Gunter Verheugen. Unde este problema de fapt?

Marile anchete există, multe au fost finalizate cu trimiteri în judecată, iar acum am intrat în etapa în care aceste investigaţii urmează să-şi primească verdictele în justiţie. Problema este că aceste verdicte întârzie. Nimeni de la nivelul Ministerului Justiţiei şi al Guvernului, în general, nu a reclamat un anumit verdict, într-o cauză sau alta. Ceea ce toată lumea reclamă este ca aceste dosare să fie judecate. A apărut şi îngrijorarea că unele dintre aceste dosare au fost deliberat întârziate, printr-o atitudine pasivă a anumitor judecători faţă de tacticile de amânare repetate de unii avocaţi...

Vă temeţi de fapt că ele ar putea să fie amânate până la prescriere?

Poate că în unele cazuri se pune problema prescripţiei. Ca ministru al Justiţiei am recepţionat semnalele de îngrijorare venite din partea unor instituţii anticorupţie, de la organizaţii neguvernamentale, din partea Comisiei Europene şamd. Toate aceste ezitări şi întârzieri ne creează probleme pe planuri paralele, cum este dosarul Schengen.

În câteva săptămâni aşteptăm raportul de monitorizare din partea Comisiei Europene. Va fi el mai bun decât cel de anul trecut sau cel din februarie?

Cred că trendul ascendent care s-a instalat în toamna anului trecut a devenit o certitudine. Iar lipsa de rezultate în lupta contra marii corupţii este într-adevăr îngrijorătoare, chiar dacă cei mai mulţi judecători îşi fac datoria aşa cum se cuvine. Pe de altă parte, e greu crezut că un dosar, oricât ar fi de complex, nu poate fi scos în pronunţare după ani şi ani. Sunt semnale că se folosesc tot felul de mijloace, precum expertizarea, contra-expertizarea şi aşa mai departe, a unor probe cu caracter tehnic, doar pentru a se amâna pronunţarea unui verdict. Conducerea Înaltei Curţi de Casaţie are responsabilitatea rezolvării acestor dosare. Aşteptăm maturitate şi responsabilitate instituţională. Nu putem accepta ca interese generale ale românilor, precum rapoartele de monitorizare sau aderarea la Schengen să fie influenţate de interese particulare nelegitime.

Mai este necesară monitorizarea României în acest moment?

Deocamdată, niciunul dintre obiectivele din cadrul mecanismului nu este atins în proporţie de sută la sută. Prin urmare, noi trebuie mai întâi să atingem aceste obiective şi după aceea să discutăm despre ceea ce este natural, respectiv închiderea Mecanismului de Verificare. La nivelul Comisiei Europene se pune problema de a  institui un mecanism de monitorizare anticorupţie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Asta ne-ar pune pe picior de egalitate cu celelalte state comunitare, după ce România a fost tratată, aşa cum spuneau alţi oficiali, ca „un stat membru de mâna a doua"?

Eu aş folosi vorbele comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, care spunea că niciun stat membru al Uniunii Europene nu este ferit de corupţie.

" La nivelul Comisiei Europene se pune problema de a  institui un mecanism de monitorizare anticorupţie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. "

" Lipsa de rezultate în lupta contra marii corupţii este într-adevăr îngrijorătoare, chiar dacă cei mai mulţi judecători îşi fac datoria aşa cum se cuvine. "

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite