Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan cere CE să preseze autorităţile de la Bucureşti pentru modernizarea învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţi profesori tineri vor pleca din sistem
Câţi profesori tineri vor pleca din sistem

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan solicită Comisiei Europene (CE) să pună presiune pe autorităţile din România pentru alinierea la priorităţile prevăzute în Strategia Europa 2020 şi în noua Comunicare a Comisiei privind modernizarea învăţământului superior.

"Cea mai recentă comunicare a CE privind modernizarea învăţământului superior ridică noi semne de întrebare privind sistemele educaţionale din unele state membre. Nu în toate statele membre aceste priorităţi pot fi puse în practică. Conform unui studiu recent al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, 40% din personalul didactic cu vârste până în 35 de ani vor să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani", a precizat Ivan în cadrul unei interpelări adresate Comisiei.

Europarlamentarul PSD consideră că România nu-şi va putea îndeplini obiectivele asumate la nivelul UE din cauza "situaţiei dezastroase" în care se află sistemul de învăţământ, cauzată de măsurile de austeritate impuse de Guvern în ultimii ani.

Ivan cere Comisiei "instrumente de constrângere pentru a pune presiune pe autorităţi astfel încât implementarea obiectivelor UE să fie una eficientă" în România.

Intervenţia social-democratului vine în contextul în care, ca parte a strategiei europene pentru creşterea numărului de locuri de muncă, CE a prezentat acum câteva zile o strategie de reformă pentru sporirea numărului de absolvenţi, creşterea calităţii activităţii de predare şi pentru valorificarea la maximum a posibilităţilor învăţământului superior de a contribui la ieşirea economiei UE mai puternică din criză. Strategia Europa 2020 și noua Comunicare a Comisiei insistă asupra necesităţii creşterii numărului de absolvenţi de învăţământ superior, în paralel cu reducerea abandonului din acest tip de învăţământ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite