Cătălin Predoiu, noul ministru al justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o singură după-amiază, s-a pus capăt unei crize care durează de trei luni. Preşedintele a acceptat pe loc nominalizarea făcută de primul-ministru, iar Predoiu a depus ieri

Într-o singură după-amiază, s-a pus capăt unei crize care durează de trei luni. Preşedintele a acceptat pe loc nominalizarea făcută de primul-ministru, iar Predoiu a depus ieri jurământul.

Avocatul Cătălin Predoiu este noul ministru al justiţiei. Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, ieri după-amiază, preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a lui Predoiu în postul rămas vacant după demisia lui Tudor Chiuariu, la 7 decembrie 2007. Băsescu a semnat imediat decretul şi avocatul a depus jurământul într-o ceremonie-fulger.

Tăriceanu s-a decis asupra acestei variante în cursul zile de ieri, când s-a şi sfătuit telefonic cu mai mulţi lideri ai PNL. Anterior, premierul lua în calcul varianta prelungirii interimatului lui Teodor Meleşcanu, al cărui mandat expira luni. Potrivit unor surse din partid, şeful guvernului nu a reuşit s-o convingă pe Renate Weber, europarlamentar PNL, să accepte şefia MJ. Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a declarat, la o emisiune televizată, că premierul a analizat mai multe propuneri pentru funcţia respectivă, pe listă figurând şi persoane din aparatul juridic al guvernului.

Propunerea a ajuns la Palatul Cotroceni la scurt timp după ce şeful statului îl invitase pe Tăriceanu la o nouă rundă de consultări, programată pentru sâmbătă. "Noul ministru trebuie să răspundă înaltelor exigenţe ale demnităţii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi criteriilor impuse de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 356/2007.

Aşa cum v-am mai comunicat şi cu alte ocazii, în calitate de şef al statului am obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", se arăta în scrisoarea şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în cursul după-amiezii, decretul de numire a lui Predoiu la şefia MJ, avocatul depunând jurământul la scurt timp după aceea. Şeful statului a declarat că a discutat telefonic cu premierul pe această temă şi l-a lăudat pe noul ministru pentru CV-ul său impresionant. La finalul ceremoniei, Băsescu i-a spus lui Tăriceanu că, dacă venea cu această propunere încă de la început, se putea evita criza din justiţie. "Ei, nu putem vorbi chiar despre o criză", a replicat, zâmbind, şeful guvernului.

Consultant al Rompetrol Firma de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, unde este avocat asociat Cătălin Predoiu, ministrul desemnat pentru portofoliul Justiţiei, a fost în ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al Rompetrol, grup condus de Dinu Patriciu, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa avocaturii. "Este cunoscută relaţia Casei de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu cu grupul Rompetrol. Pentru mulţi ani, ei au fost principalii avocaţi ai Rompetrol, care le aducea cea mai mare parte din venituri.

Cele două firme au colaborat încă de la preluarea Petromidia de către Dinu Patriciu şi până de curând. Nu e clar dacă în acest moment continuă relaţia contractuală", au precizat sursele citate. Şeful statului a declarat, ieri seară, că a primit toate informaţiile legate de trecutul profesional al lui Predoiu de la primul-ministru.

Băsescu a ţinut să sublinieze că serviciile pe care le-a oferit, în calitate de avocat, în diverse contracte, nu sunt de natură să-i afecteze integritatea şi "nu au acoperire în legături care să-i pericliteze activitatea în MJ". "Un bun avocat pe comercial poate reprezenta pe oricine, astăzi pe mine, mâine pe domnul prim-ministru...", a spus şeful statului, afirmând că are toată încrederea în noul şef de la Justiţie.

"Domnul Predoiu este profesor universitar de drept comercial. Multe case de avocatură au lucrat pentru Rompetrol, printre acestea numărându-se şi <> . Această casă de avocatură a lucrat pentru Rompetrol în anii "90 şi la începutul anilor 2000, asistând strict operaţiuni comerciale. Domnul Predoiu nu a făcut parte din echipa de apărători ai lui Dinu Patriciu", a declarat patronul grupului respectiv.

Stroe a aflat de la televizor că nu va fi ministru Senatorul PNL Radu Stroe, nominalizat de conducerea partidului pentru postul de ministru al apărării, a declarat, pentru Mediafax, că a aflat de la televizor că premierul Tăriceanu a propus o altă persoană la şefia Ministerului Justiţiei decât Meleşcanu, pe care urma să îl înlocuiască la MAp. "Sunt uluit. Din câte ştiu, premierul nu s-a consultat cu nimeni din partid pentru nominalizarea avocatului Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei", a declarat Stroe.

>> Un bun avocat pe comercial poate reprezenta pe oricine, astăzi pe mine, mâine pe domnul prim-ministru...

Traian Băsescu, preşedintele României

Avocatul nu este membru de partid

Cătălin Marian Predoiu este avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu şi nu face parte din niciun partid politic. Potrivit CV-ului său, noul ministru al justiţiei are o experienţă vastă în domeniul dreptului comercial, oferind în mod curent servicii de asistenţă juridică şi reprezentare unor clienţi locali şi internaţionali în tranzacţii corporatiste, structuri societare complexe, fuziuni şi achiziţii. Predoiu a publicat în reviste de specialitate din România mai multe articole şi studii de drept comercial, primind şi Premiul Academiei Române în calitate de coautor al unui tratat privind societăţile comerciale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite