Macovei(ANI):Amendamentele UDMR golesc de conţinut instituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, susţine că amendamentele UDMR la Legea ANI vor goli de conţinut Agenţia, care nu va mai avea nici măcar rol de bibliotecă şi că toate partidele sunt în egală măsură ostile ANI.

"Nu mai sunt surprinzătoare astfel de atacuri pentru noi, reducerea bugetului, încercările repetate de contestare şi modificare a legii, nici măcar limbajul folosit la adresa noastră nu mai este ceva nou", a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, la RFI.
Potrivit acestuia, propunerile de modificare a legii ANI, formulate de către deputatul UDMR Marton Arpad în mod cert vor goli de conţinut Agenţia, care nu-şi va mai putea îndeplini scopul definit în condiţionalitatea 2 a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"ANI nu va mai avea nici măcar rol de bibliotecă, dacă se adoptă amendamentele UDMR. Pe lângă faptul că, iată, candidaţii nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţii de avere, nici măcar celelalte persoane care sunt verificate de noi nu vor mai avea declaraţiile postate pe site, deci nu vor mai fi publice, iar în procesul de verificare noi nu vom mai putea cere date niciunei instituţii. Deci nici măcar rol de bibliotecă nu vom mai avea", a mai spus Cătălin Macovei.
În opinia acestuia, unii parlamentari "legiferează în interes personal, mulţi dintre ei sunt verificaţi şi probabil că acesta este un mod absurd de a se apăra".
"Totuşi, vreau să văd partea plină a paharului: acestor persoane chiar le e teamă de ANI, se pare, care iată că funcţionează", a conchis şeful Agenţiei Naţionale de Integritate.
Acesta a susţinut menţinerea legii ANI în forma actuală.
Deputatul UDMR Marton Arpad a depus la Comisia juridică o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii ANI, astfel încât postarea online a declaraţiilor de avere să nu mai fie obligatorie, iar candidaţii la alegeri să nu mai fie obligaţi să completeze astfel de acte.
Marton Arpad a arătat că a propus şi ca, în cazul verificării declaraţiilor de avere, ANI să nu mai aibă atribuţii care sunt ale puterii judecătoreşti.
Un alt amendament al lui Marton Arpad se referă la eliminarea posibilităţii ca declaraţiile de avere să fie postate pe internet, deputatul UDMR apreciind că o astfel de modificare ar fi în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite