Cât ne va costa un parlamentar grevist?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva parlamentară declanşată de USL ar presupune pierderea mai multor avantaje. Deocamdată, singurul pas concret este promisiunea că parlamentarii Opoziţiei îşi vor dona indemnizaţiile.

„USL va intra în grevă parlamentară până la alegeri", anunţa, luni, liderul USL Crin Antonescu. Opoziţia încearcă, în acest fel, să pună presiune pe PDL pentru provocarea de alegeri anticipate. USL a ajuns la această înţelegere, după ce PNL a propus ca parlamentarii Opoziţiei să demisioneze în bloc, iar PSD a cerut grevă parlamentară. 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat că senatorii şi deputaţii din cadrul PNL, PSD şi PC îşi vor păstra mandatul şi dreptul la vor pentru „situaţii de maximă importanţă". Astfel de situaţii ar prevede „chestiuni care pot să ofere soluţii crizei politice", precum decizii, hotărâri sau legi privitoare la alegerile parlamentare anticipate, moţiune de cenzură, suspendarea actualului preşedinte sau modificarea legislaţiei electorale.

O primă excepţie de la greva parlamentară va avea loc chiar astăzi, când parlamentarii Opoziţiei vor participa la şedinţele de alegere a Birourilor Permanente ale celor două Camere, pentru a nu pierde funcţiile de conducere. Fără oameni în Birourile Permanente, Opoziţia nu ar putea depune moţiuni de cenzură.



Plan cu neclarităţi

Parlamentarii Opoziţiei nu vor încasa indemnizaţiile de şedinţe, ci doar indemnizaţia de bază şi suma forfetară,  motivând că „suma forfetară este destinată asigurării activităţilor birourilor parlamentare, prin care aleşii ţin legătura cu alegătorii".  În cazul parlamentarilor care nu au o altă sursă de venit, Antonescu a precizat că aceştia vor fi nevoiţi să apeleze, şi ei, ca toţi românii, la prieteni sau familie. Preşedintele PNL este unul dintre parlamentarii care se găsesc în această situaţie, salariul din Parlament fiind singura sursă de venit a acestuia.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa, ieri, că parlamentarii care vor participa la boicot îşi vor încasa indemnizaţiile  de bază, însă le vor dona unor fundaţii. Salariul lui Ponta va fi, astfel, redirecţionat, pe perioada protestului, către SMURD. Ponta a motivat alegerea, arătând că nu există nicio formulă prin care parlamentarii să refuze indemnizaţiile de bază, „acestea fiind vărsate automat în conturi".

Sumele concrete la care vor renunţa parlamentarii nu sunt foarte clare şi nici sistemul prin care se vor dona respectivele indemnizaţii, în cazul în care aleşii vor prefera să redirecţioneze banii către societatea civilă. Cu toţii sunt, însă, convinşi de necesitatea gestului.

Declaraţii contradictorii

 Liderul grupului PSD, Mircea Duşa, a explicat, pentru „Adevărul" că „gestul Opoziţiei de a boicota şedintele de plen este un semnal de alarmă privind derapajele democraţiei în România." „ Fără Opoziţie, adunările Parlamentului vor semăna cutremurător cu Marile Adunări Populare. Din punct de vedere bănesc, vom renunţa la diurnă şi la indemnizaţia parlamentară pe perioada absenţei. Însă, noi nu vom părăsi Parlamentul, vom onora toate celelalte obligaţii de parlamentar, cu excepţia participării la lucrările de plen", a explicat Duşa.

Şi senatorul PNL Varujan Vosganian se alătură protestului grupării din care face parte, motivând că „nu este vorba de renunţările materiale, ci de gestul exprimat de boicot. Vom renunţa la indemnizaţii şi nu vom participa la şedinţele de plen, în semn de protest".

În ciuda direcţiei USL, au existat parlamentari care au îmbrăţişat sugestia demisiei, drept singură opţiune, astfel că, ieri, deputatul PNL Adriana Săftoiu a renunţat la deputăţie. „Mi-am depus demisia la Secretariatul General al Camerei. Urmează să fie introdusă pe ordinea de zi", a spus Adriana Săftoiu.

Ea a precizat că nu a demisionat şi din PNL şi că va rămâne în continuare în partid.  Întrebată dacă va mai candida pentru un nou mandat, Săftoiu a spus: „Nu ştiu încă. Dacă nu se rezolvă nimic cu partidele, cu selecţia cadrelor, e greu de spus".

"Din punct de vedere bănesc, vom renunţa la diurnă şi la indemnizaţia parlamentară pe perioada absenţei. Însă, noi nu vom părăsi Parlamentul, vom onora toate celelalte obligaţii de parlamentar, cu excepţia participării la lucrările de plen."
Mircea Duşa
deputat PSD

"Nu este vorba de renunţările materiale, ci de gestul exprimat de boicot. Vom renunţa la indemnizaţii şi nu vom participa la şedinţele de plen, în semn de protest."
Varujan Vosganian
senator PNL

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite