Cât de harnici sunt parlamentarii - Vezi topul chiulangiilor din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vin cu noi propuneri, cel puţin, inedite
Parlamentarii vin cu noi propuneri, cel puţin, inedite

Raportul Institutului pentru Politici Publice (IPP) arată că, pe durata a trei sesiuni legislative, 14 deputaţi şi 5 senatori nu au vorbit nici măcar o dată în plen. Totodată, raportul IPP arată că în sesiunea legislativă februarie - iunie parlamentarii au depus 393 de proiecte de lege sau iniţiative legislative la Camera Deputaţilor şi 422 la Senat.

Dacă deputaţii s-au arătat mai preocupaţi de domeniile juridic şi administraţie publică, sentaorii au depus iniţiative legislative în alte două domenii, apărare şi agricultură.

Citeşte Raportul Institutului pentru Politici Publice (IPP) privind sesiunea februarie-iunie 2010

UPDATE Antonescu, Voicu, Ghişe, Voiculescu, Diaconescu, Duvăz - în topul parlamentarilor chiulangii

Raportul IPP arată că senatorii Crin Antonescu, Cătălin Voicu, Ioan Ghişe, Dan Voiculescu şi Cristian Diaconescu, dar şi deputaţii Doru Frunzulică, Robert Negoiţă, Bogdan Niculescu Duvăz şi Nicolae Bănicioiu se află în topul parlamentarilor cu cele mai multe absenţe de la voturile electronice, potrivit unui raport IPP.

"La Senat există un singur senator cu prezenţă de 100%, un senator din Timiş, Gheroghe David (PDL), care a fost la cele 327 de voturi date prin sistemul electronic, iar la extrema cealaltă, ultimii se află Cristian Diaconescu cu o prezenţă de 3,36%, Dan Voiculescu - 1,83 %, Ioan Ghişe - 1,53%, Cătălin Voicu cu o prezenţă de 1,51 %. Şi pe ultimul loc, pentru că deja e o tradiţie şi trebuie să păstreze acest trofeu, e Crin Antonescu - nici nu cred că trebuia să mai spun cine e - care are 0, 92% din voturile electronice date din Senat, fiind prezent doar la 3 voturi electronice", a spus directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, citat de Mediafax.

Senatorul social-democrat Cătălin Voicu, arestat într-un dosar de trafic de influenţă, este inclus în topul chiulangiilor ţinându-se cont de prezenţa sa la voturi în perioada în care era în libertate.

Patru deputaţi au prezenţă de 100%


În ceea ce priveşte prezenţa de la Camera Deputaţilor, directorul adjunct al IPP a precizat că patru deputaţi PDL au prezenţă de 100% .

"La Cameră sunt patru deputaţi care au prezenţă, surprinzător de data asta, chiar 100% din voturile electronice date. Ţin să precizez încă o dată că monitorizarea se face pe voturile date prin sistemul electronic de vot, nu putem să urmărim acele voturi care se dau cu mâna ridicată, dar nu mă îndoiesc că lucrurile ar fi diferite dacă şi acele voturi ar fi luate în calcul. De data asta, la Cameră au fost date 387 de voturi finale electronice şi sunt patru deputaţi (PDL) Iustin Cionca Arghir, Cristian Petrescu, Mihai Cosmin Popescu şi Iulian Vladu", a spus Moraru.

El a subliniat că "în capătul celălalt al clasamentului la Camera Deputaţilor", dintre cei care "nu au nicio scuză", sunt deputaţii PSD Nicolae Bănicioiu şi Bogdan Niculescu Duvăz care au o prezenţă de 16,54 %, Robert Negoiţă cu o prezenţă de 10,08 % şi Doru Frunzulică cu 3,10%, precizând că ultimii patru clasaţi sunt miniştrii Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Elena Udrea şi fostul ministru Monica Iacob Ridzi care se află în concediu de maternitate, aceştia având absenţe motivate.

Potrivit raportului IPP, Bănicoiu şi Duvăz au fost prezenţi la doar 64 de voturi finale din totalul de 387, Negoiţă doar la 39, iar Frunzulică la 12.

Prezenţă medie de 78%


Potrivit datelor prezentate de IPP, prezenţa medie la vot în sesiunea februarie-iunie 2010 este de 78%, în creştere faţă de media de 50% înregistrată în sesiunea electorală din toamnă şi de 66% prezenţa medie din sesiunea de primăvară din 2009.

PDL, cele mai multe propuneri legislative

Parlamentarii democrat-liberali au depus cele mai multe propuneri legislative în cele trei sesiuni parlamentare de la preluarea mandatului. Astfel, Mircia Giurgiu a avut 195 de propuneri (14 au devenit legi), Valeriu Tabără, 94 propuneri, Petru Movilă, 79, Constantin Chirilă, 75. Totul aleşilor cu idei de schimbare a legilor este completat de Aledin Amet din partea minorităţilor, alta decât cea maghiară. Aledin Amet a avut  74 de propuneri legislative. Următoarele locuri sunt ocupate de tot Petru Călian - PDL (63), Ion Dumitru - PSD+PC (59), Marian Ghiveciu - PSD+PC (57), Tudor Ciuhodaru - Independent (56), Ioan Munteanu - Independent (55).

Oana Manolescu, de la Minorităţi, o singură propunere de la preluarea mandatului

Topul parlamentarilor cu cele mai puţine propuneri legislative este dominat de Oana Manolescu, cu o singură propunere legislativă de-a lungul mandatului şi cu nicio propunere în sesiunea februarie - iunie 2010. Nici colegul său Mihai Radan nu a propus vreo modificare legislativă în perioada februarie-iunie 2010. Lista este completată de: Carmen Ileana Moldovan - PSD+PC (2), Radu Costin Vasilică - PSD+PC (3), Nicolae Păun - Minorităţi (3), Antonella Marinescu - PSD+PC (3), Bogdan Niculescu Duvăz - PSD + PC (4), Octavian Bot - PDL (4), .Theodor Paleologu - PDL (4) şi Pal Arpad - UDMR (4). Doar o singură propunere a celor din această listă a devenit lege, cea a Oanei Manolescu.

La Senat, liberalul Emilian Valentin Frâncu deţine primul loc în topul celor cu cele mai multe iniţiative legislative. Lista este completată de Iulian Urban - PDL 78, Gheorghe David - PDL 63, Gheorghe Bîrlea - PDL 44, Traian Constantin Igaş - PDL 43, Şerban Rădulescu - PDL 42, Nicolae Dobra - PDL 41, Anca-Daniela Boagiu - PDL 40, Mihaela Popa - PDL 40, Sorin Fodoreanu - PDL 39. Democrat-liberalul Şerban Răduleascu deţine performanţa de a iniţia 42 de mofificări legislative, niciuna materializată într-o lege.

Social-democratul Sergiu Nicolaescu, fără propuneri în sesiunea februarie-iunie 2010

Regizorul-senator Sergiu Nicolaescu de la PSD + PC nu a avut nicio propunere legislativă în sesiunea parlamentară care tocmai s-a încheiat. Verestoy Attila, Mihai Stănişoară, Cristian Diaconescu, Sergiu Nicolaescu sunt printre senatorii care nu au reuşit de la preluarea mandatului să transforme o iniţiativă legislativă în lege.

Deputaţii şi senatorii pe care nu i-am auzit vorbind

Raportul IPP arată că pe durata a trei sesiuni legislative, 14 deputaţi n-au vorbit deloc în plenul Camerei Deputaţilor, cu excepţia depunerii jurământului. Este vorba de şase deputaţi din parte PDL (Florin Serghei Anghel, Sorin Gheorghe Buta, Stelian Ghiţa-Eftemie, Sorin Andi Pandele, Valentin Rusu, Ştefan Seremi), patru deputaţi din partea Alianţei PSD+PC (Dumitru Boabeş, Ileana Cristina Dumitrache, Florentin Băloşin Gust, Mădălin-Ştefan Voicu), deputatul UDMR Palfi Mozes Zoltan şi doi independenţi (Constantin Mazilu şi Răzvan Ţurea).

Topul parlamentarilor cu cele mai multe luări de cuvânt

Social-democratul Mircea Duşa a luat cuvântul în plen de 322 de ori, domânând de departe topul parlamentaruilor care s-au aflat de cele mai multe ori la tribună. Acesta este secondat de colega sa de partid, Aurelia Vasile cu 247 de luări de cuvânt. Pe locul trei îl găsim pe liberalul Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu, cu 232 luări de cuvânt. Pe locul patru s-a clasat democrat-liberalul Mircea Toader cu 211 luări de cuvânt, urmat de UDMR-istul Marton Arpad-Francisc cu 161 de luări de cuvânt în plen.

La Senat, cele mai multe luări de cuvânt în plen le-au avut senatorul PNL Emilian Valentin Frâncu - 199, urmat de social-democratul Toni Greblă - 158 şi de liberalul Puiu Haşotti - 146. Pe locul patru s-a clasat senatorul Dumitru Oprea din partea PDL cu 141 de luări de cuvânt şi Anca - Daniela Boagiu, tot din partea PDL, cu 125.

PSD+PC, cele mai multe declaraţii politice în Camera Deputaţilor

În Camera Deputaţilor , 78 de aleşi nu au făcut nicio declaraţie politică în întreg mandatul curent.  Cele mai multe declaraţii politice au provenit de la reprezentanţii PSD + PC (în total 1157), urmaţi de deputaţii PDL, cu 1153 de declaraţii, PNL - 873, Independenţii - 389, Minorităţile - 255 şi UDMR - 76 de declaraţii.

PDL, în topul partidelor cu declaraţii politice în Senat

50 de senatori din 137 nu au făcut mai mult de o declaraţie politică în acest mandat. În ceea ce priveşte situaţia pe partide a numărului de declaraţii politice, cele mai multe au fost făcute de reprezentanţii PDL (319), urmaţi de cei ai PSD + PC (152), PNL (102), Independenţi (41) şi UDMR (29).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite