"Cârtiţa" Viorel Bârloiu a fost scoasă din Palatul Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul CSAT, generalul Viorel Bârloiu, şi-a dat demisia din această funcţie, după ce, miercuri, la o şedinţă cu consilierii de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a spus

Secretarul CSAT, generalul Viorel Bârloiu, şi-a dat demisia din această funcţie, după ce, miercuri, la o şedinţă cu consilierii de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a spus că doreşte restructurarea secretariatului CSAT.
Băsescu i-a sugerat astfel lui Bârloiu să-şi dea demisia, iar acesta s-a conformat cererii şefului statului. Alte şase persoane care lucrau la secretariatul CSAT urmează să fie înlocuite, actualii titulari revenind la instituţiile de la care au fost detaşaţi. Potrivit unor surse neoficiale, Bârloiu a fost de fapt acuzat că a furnizat presei două proiecte de lege - privind organizarea CSAT şi înfiinţarea comunităţii de informaţii - şi ar fi transmis către PSD date despre discuţiile din CSAT. Apariţia în presă a acelor proiecte de lege a pus Administraţia Prezidenţială într-o lumină proastă, Băsescu fiind acuzat că vrea să-l detroneze pe premierul Tăriceanu din funcţia de vicepreşedinte al CSAT.
Acest post ar fi urmat să revină preşedintelui Senatului. În plus, ofiţerii de informaţii ar fi obţinut atribuţii extrem de importante, urmând să aibă dreptul de a efectua "acte premergătoare cu caracter probatoriu pentru ameninţările la adresa siguranţei naţionale". Bârloiu şi-a asumat, în discuţiile de la Palatul Cotroceni, faptul că a transmis către guvern şi parlament acele proiecte, deşi ele nu erau aprobate nici măcar în cadrul grupului de lucru, din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, care se ocupă de modificarea legislaţiei privind siguranţa naţională. În decembrie, consilierul prezidenţial Claudiu Săftoiu l-a criticat public pe Bârloiu pentru această greşeală.
"Propunerea a fost respinsă de la bun început, nici măcar nu am dezbătut-o, ca să nu mai vorbim că nu am aprobat-o şi, cu atât mai puţin, nu am înaintat-o la guvern", a declarat Claudiu Săftoiu acum o lună.
Actualul secretar al CSAT a fost numit în această funcţie în mai 2001, de către Ion Iliescu. În mai 2005, presa a relatat despre faptul că generalul de armată Viorel Bârloiu a primit, la trecerea în rezervă, salarii compensatorii în sumă de 600 milioane de lei.
Restructurarea secretariatului CSAT s-ar putea finaliza la proxima şedinţă a CSAT, preşedintele României luând în discuţie posibilitatea organizării săptămâna viitoare a unei astfel de reuniuni, cu condiţia stabilirii unei ordini de zi consistente. Potrivit unor informaţii neoficiale, Băsescu ar dori ca, înainte de a-şi prezenta bilanţul - pe care l-a amânat de mai multe ori - să mai schimbe o parte din conducătorii serviciilor secrete.
În ultimele 12 luni, au mai plecat, de la Palatul Cotroceni, consilierii prezidenţiali Andrei Pleşu şi Renate Weber, precum şi consilierii de stat Stana Anghelescu şi Elena Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite