Care erau procedurile legale pentru reprezentarea României la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României nu a respectat procedurile internaţionale pentru reprezentarea la Consiliul European, proceduri pe care le-a aplicat corect în cazul întâlnirilor anterioare, chiar pe mandatul premierului Victor Ponta.

În mod normal, în cazul unei reuniuni precum cea a Consiliul European, preşedintele este cel care aprobă mandatul de participare şi delegaţia.

La Consiliul de acum, din 28 – 29 iunie, memorandumul a fost propus de Guvern şi aprobat tot de Guvern, prin semnătura premierului Victor Ponta, care s-a mandatat astfel singur.

Premierul Victor Ponta a declarat în timpul desfăşurării acestui conflict instituţional dintre cele două Palate că are mandat din partea Guvernului şi a Parlamentului, făcând trimitere la declaraţia prin care Parlamentul l-a desemnat, la 12 iunie, să meargă la Bruxelles.

Azi, când a cerut semnătura preşedintelui, după ora oficială de începere a reuniunii Consiliului European, Ponta nu a explicat în virtutea cărui mandat se află acolo, dacă există şi vreun alt document ataşat la memorandumul pe care l-a semnat el perosnal, la 20 iunie.

De exemplu, dacă s-a ataşat declaraţia din Parlament. Un mandat din partea Parlamentului nu putea fi folosit, deoarece nu s-a votat aşa ceva.

Pe memorandumul de azi, acolo unde altădată figura semnătura lui Băsescu, acum apare semnătura lui Ponta.

Procedura normală a mai fost aplicată de ministrul de Externe, Andrei Marga, cu ocazia Consiliului European informal din data de 23 mai.

Avizele

Procedura internă impunea şi existenţa unor avize date de instituţiile implicate în formularea poziţiei României pe temele abordate la reuniune.

Este vorba despre avizul ministrului Muncii, de cel al ministrului Economiei şi de cel al BNR, în cazul care a iscat scandalul politic de acum.

Poziţia statului trebuia discutată şi aprobată în şedinţă de Guvern.

Decizia CCR, recunoscută cu 24 de ore întârziere

În jurul orei 12.00, premierul Victor Ponta i-a cerut prin telefon preşedintelui să-i semneze mandatul de reprezentare la Bruxelles.

Mandatul pe care trebuia să-şi pună semnătura şeful statului era deja semnat de premier şi, în plus, a ajuns la Cotroceni, pe fax, la ora 16.07.

În original, mandatul a ajuns la Cotroceni prin curieratul special, abia peste aproape două ore de la începerea reuniunii.

Interesant este că scrisoarea prim-ministrului cere semnătura preşedintelui "în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale a României nr. 683 din 27 iunie 2012".

Asta înseamnă că, spre deosebire de ieri, când a susţinut că decizia CCR este una politică şi, prin urmare, "este total inacceptabilă": "O majoritate din Curte, aşa cum ştiţi foarte bine, aprobând întotodeauna ideile preşedintelui, practic azi a adăugat la Constituţie şi a anunţat că România e o republică prezidenţială în care preşedintele deţine toate atribuţiile şi are drept absolut asupra Guvernului şi asupra Parlamentului. Ori asta, din punctul meu de vedere, este total inacceptabil", potrivit agenţiei Mediafax.

În plus, el anunţa că va merge la Consiliul European "în baza mandatului dat de Parlament şi de Guvern, să reprezint punctul de vedere al României în dezbaterile care au ca obiect creşterea economică, locurile de muncă, bugetul UE".

După 24 de ore, iată că premierul s-a răzgândit şi a cerut mandatul de reprezentare, invocând decizia CCR. Era deja prea târziu, se afla deja acolo, fără semnătura pereşdintelui pe memorandum, aşa cum impuneau reglementările.

Cronologia unei uzurpări. Vezi aici corespondenţa dintre Cotroceni şi MAE în problema reprezentării la Consiliul European - surse

Ponta i-a cerut preşedintelui să-i semneze mandatul de reprezentare cu 7 minute după ora oficială de începere a reuniunii Consiliului European

Marga despre dezvăluirile corespondenţei cu Bruxelles-ul: Dacă nu a venit la mine? Ce răspuns să dau? Am răspuns legal

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite