Capitala, împărţită între PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii, pe de-o parte, şi liberalii împreună cu conservatorii, de cealaltă parte, vor desemna, fiecare, jumătate dintre candidaţii la posturile de consilieri generali. Liderii USL urmează să discute cu Sorin Oprescu susţinerea acestuia la Primăria Capitalei, cu condiţia ca actualul edil să îşi asume sigla Uniunii.

„Domnul Sorin Oprescu nu trebuie să se înscrie în PSD sau în PNL ca să-l sprijinim, poate să rămână independent. Dar USL va propune toţi candidaţii la Consiliul General, va fi egalitate între ACD şi PSD, adică se va merge pe raportul de 1 la 1", a declarat pentru „Adevărul" liderul PSD, Victor Ponta.

Şeful social-democraţilor s-a arătat optimist în privinţa realizării unui „parteneriat pentru Bucureşti" între USL şi actualul primar general, Sorin Oprescu. „Să vedem dacă se va realiza acest parteneriat, eu sper că se va face. Dar, deocamdată, nu am discutat chestiuni tehnice, cum ar fi, de exemplu, candidatura domnului Oprescu sub sigla USL", a mai spus Ponta.

Preşedintele liberal, Crin Antonescu, i-a cerut lui ­Oprescu, într-o declaraţie făcută sâmbăta trecută la Mamaia, să-şi asume sigla USL la alegeri pentru a fi sprijinit de Uniune în cursa electorală pentru Primăria Capitalei. Întrebat dacă e posibil să-l susţină pe Oprescu fără ca acesta să-şi asume însemnele Uniunii, Antonescu a spus: „Nu. În ce priveşte asumarea politică a frontului USL, a aliniamentului politic USL, evident că e nevoie dacă suntem împreună". Liderul PNL a precizat însă că nu este nevoie ca Oprescu să se înscrie în vreunul dintre cele două partide ale USL. Lucrurile par tranşate între PSD şi ACD (Alianţa dintre liberali şi conservatori) în privinţa primăriilor din sectoarele 1, 4 şi 5, unde vor fi sprijiniţi pentru un nou mandat edilii aflaţi în funcţie.

Paritate la sectoare

Andrei Chiliman (PNL) va fi, cel mai probabil, candidatul USL la Sectorul 1, conservatorul Cristian Popescu-Piedone  la Sectorul 4 şi Marian Vanghelie (PSD) la Sectorul 5. Din restul sectoarelor, PSD urmează să mai desemneze candidaţii în două, iar PNL într-unul. Liberalii sunt interesaţi de sectoarele 3, unde ar vrea să candideze şeful Organizaţiei de Tineret a PNL, Florin Alexe, şi 6, unde aspirant la candidatură este şeful filialei, Rareş Mănescu.

Şi social-democraţii au pus ochii pe aceleaşi sectoare. În sectorul 6, fieful lui Cristian Poteraş (PDL) ar putea candida senatorul Gabriel Mutu, iar în sectorul 3 deputatul Georgian Pop. În privinţa Sectorului 2, USL nu a desemnat încă un candidat pentru că aşteaptă ca actualul primar, Neculai Onţanu, plecat de la PSD la UNPR şi cotat cu şansa întâi la viitoarele alegeri, să se decidă dacă se va arunca în bătălia pentru ­Primăria Capitalei.

''Să vedem dacă se va realiza acest parteneriat cu Sorin Oprescu, eu sper că se va face. Deocamdată nu am discutat candidatura sa sub sigla USL.''
Victor Ponta preşedintele PSD

Prigoană şi Paleologu, favoriţii cursei din PDL

Deputatul Silviu Prigoană şi vicepreşedintele Theodor Paleologu sunt democrat-liberalii cu cele mai mari şanse de a intra în lupta finală pentru Primăria Capitalei. Deşi cel care va câştiga competiţia internă din PDL va fi desemnat oficial candidat cu trei luni înaintea scrutinului pentru Capitală, Paleologu şi-a pregătit deja sloganul - „Un primar cu nume de stradă" - şi a anunţat că se va bate ca un „samurai ronin", fiind convins că Bucureştiul are nevoie de un intelectual, nu de „marţafoi". Considerat favorit şi de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, Prigoană este încă în aşteptare. Costică Canacheu, Sulfina Barbu, Cristian Preda sau Anca Boagiu sunt alte nume vehiculate în partid ca posibili candidaţi pentru Bucureşti din partea democrat-liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite