„Capital Economics“: Incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care are nevoie economia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opoziţia a intitulat prima moţiune de cenzură depusă împotriva Guvernului MRU "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!"
Opoziţia a intitulat prima moţiune de cenzură depusă împotriva Guvernului MRU "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!"

România este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergentă, potrivit analiştilor de la „Capital Economics", care consideră că incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care ţara are nevoie.

Parlamentul a adoptat vineri o moţiune de cenzură a opoziţiei, cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

"România este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergentă şi am anticipat deja că se va contracta cu 0,5% în acest an. O perioadă de incertitudini politice este ultimul lucru de care ţara are nevoie", scrie a „Capital Economics".

Problema esenţială este ce implicaţii va avea căderea guvernului asupra programului convenit cu FMI şi UE. România nu a accesat linia de finanţare, care îi conferă însă protecţie faţă de turbulenţele din zona euro.

Necesarul de finanţare externă al României este moderat, potrivit standardelor regiunii, dar este totuşi ridicat comparativ cu ale state emergente, se arată în notă.

Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale se află în România pentru negocieri cu autorităţile române, dar discuţiile vor fi întrerupte şi vor continua la nivel tehnic atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

Băncile sunt dependente în mare măsură de finanţarea de la companiile-mamă din zona euro, iar guvernul se afla în negocieri cu Banca Mondială pentru o linie de credit suplimentară de 1 miliard de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite