Candidaturi cu dedicaţie de la centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul liberal Ioan Ghișe
Senatorul liberal Ioan Ghișe

În multe cazuri, deciziile de la București privind viitorii candidați la alegerile parlamentare din iarnă au provocat nemulțumire în teritoriu.

Un caz elocvent este la Baia Mare, unde primarul liberal Cătălin Cherecheș nu agreează propunerile de la București pentru județul Maramureș. Pe listele de candidaţi se găsesc Mircea Dolha (fost viceprimar Baia Mare), Doru Lese Brasouan , Pavel Horj şi Vasile Berci. Nemulţumirea primarului Cherecheş a lua forma unei scrisori adresată băimărenilor prin care îi informează că nu-i va susține pe candidații nominalizați pentru scrutinul legislativ. „Organizaţia judeţeană a PNL nu a consultat organizaţia municipală cu privire la colegiile din Baia Mare. Din păcate, nu suntem mulţumiţi cu actualii parlamentari PNL, care nu au făcut nimic pentru comunitate. Noi nu vrem nişte turişti pe banii băimărenilor“, a declarat Cătălin Cherecheș  la B1 Tv.

Ioan Ghişe, unul dintre cei mai buni parlamentari

Candidatura senatorului Ioan Ghişe a agitat puţin spiritele între liderii de la centru şi cei de la filiala PNL Braşov. Motivul:  în colegiul în care a fost ales senatorul Ioan Ghișe în acest mandat, filiala liberală l-a propus pe Petre Roman. Lucrurile însă au fost tranşate la Consiliul Naţional Executiv de joia trecută când s-a hotârăt că Ioan Ghişe va candida într-un colegiu din Braşov. „PNL îl consideră pe senatorul Ioan Ghişe unul dintre cei mai buni parlamentari ai săi şi exprimând cu curaj, cu consecvenţă chiar şi în formele sale de protest lucruri pe care le susţinem şi noi toţi liberalii ceilalţi. Până la urmă, prezenţa domnului senator Ioan Ghişe a fost decisă de Consiliul Naţional şi a fost acceptată şi de preşedintele organizaţiei judeţene Braşov, domnul Căncescu, care iniţial avusese rezerve în legătură cu această chestiune", a ţinut să precizeze Antonescu. Contactat telefonic, Ghișe a declarat că va candida în același colegiu ca în anul 2008.

Florin Iordache și-a păstrat colegiul

Florin Iordache se află pe lista candidaţilor care nu mai sunt doriţi de organizaţiile judeţene, dar care au susţinere puternică de la centru. Aşa se face că la alegerile din 9 decembrie, Iordache va candida în acelaşi colegiu ca şi în anul 2008. Lucrul acesta a produs dezamăgire în cadrul filialei PSD. Secretarul executiv al Organizaţiei PSD Caracal, Ioan Lucian Bondrescu, a declarat pentru Gazeta Oltului că o eventuală impunere de la centru a lui Florin Iordache pentru a candida pe Colegiul V sau pe oricare alt Colegiu din Olt ar fi o mare greşeală. „Respectând statutul PSD, candidaţii pe colegiile judeţene sunt propuşi de către Comitetul Executiv al Organizaţiei Judeţene şi validaţi de Comitetul Executiv Naţional, aşadar validaţi nu impuşi“, a declarat Bondrescu.

Mihail Hărdău nu mai candidează

Senatorul Mihail Hărdău nu mai candidează pentru un nou mandat în viitorul Legislativ. În presă se specula că Hărdău a fost deranjat de impunerea candidaturii lui Adrian Papahagi, liderul Fundaţiei Creştin-Democrate, în acelaşi colegiu în care ar fi dorit să candideze şi el, dar pentru un mandat de deputat. Ulterior, acesta a dat un comunicat de presă în care a explicat că nu mai candidează. „"Având în vedere informaţiile pe surse care au circulat în spaţiul public referitor la o posibilă candidatură a mea la alegerile parlamentare pe Colegiul 1 Cluj-Napoca pentru Camera Deputaţilor, consider că se impun următoarele precizări: Nu am intenţia, nu doresc şi nu mi-am depus dosarul de candidat pentru niciun colegiu parlamentar la alegerile parlamentare din 2012. Îmi menţin punctul de vedere că pe Colegiul 1 Cluj-Napoca de la Camera Deputaţilor este normal să candideze un membru al Partidului Democrat Liberal care a participat şi contribuit în ultimii 10 ani la construcţia organizaţiei municipale şi judeţene din Cluj“, a precizat Hărdău.

Tudor Ciuhodaru, nehotărât

O situaţie specială se petrece şi la Iaşi, unde primarul Gheorghe Nichita nu l-a dorit pe medicul Tudor Ciuhodaru (UNPR)  pe listele USL. În colegiul Copou unde, în prezent, Tudor Ciuhodaru este deputat, USL l-a nominalizat pe preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Gheorghe Emacu, în acelaşi timp şi vicepreşedinte al UNPR. Chiar şi în aceste condiţii, Ciuhodaru va intra în cursa pentru un mandat în Parlamentul României. „Mai sunt câteva zile până ce expiră termenul de depunere a candidaturilor (n.r. - 30 octombrie). Nu am luat încă nicio decizie. Mă simt acasă în toată Moldova pentru că am prieteni, rude, pacienţi oriunde m-aş duce. Mă bucur că sunt mulţi care mă vor ales în acea zonă, dar, deocamdată, mai las presei şi analiştilor plăcerea speculaţiilor. Nu duc lipsă de oferte pentru a candida, dar exclud din start o anumită formaţiune politică “, a declarat Tudor Ciuhodaru pentru adevarul.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite