Candidaţii Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au semnat angajamente cu fosta Securitate, candidaţii cu trecutul pătat pot respira liniştiţi În lipsa notelor informative, CNSAS nu poate atribui calitatea de informator al

Deşi au semnat angajamente cu fosta Securitate, candidaţii cu trecutul pătat pot respira liniştiţi

În lipsa notelor informative, CNSAS nu poate atribui calitatea de informator al fostului aparat represiv comunist. Candidaţii cu nume conspirative au primit adeverinţe de bună purtare.

În cazul unor nume sonore, instituţia a găsit documente care atestă faptul că au fost recrutaţi la un moment dat ca informatori ai Securităţii. Lipsa probelor practice, notele informative, a silit Colegiul CNSAS să elibereze celor în cauză adeverinţe de necolaborare şi să le permită să rămână în cursa electorală.

Baronul "Renato"

Social-democratul Marian Oprişan este cunoscut în dosarele CNSAS sub numele "Renato". În urmă cu jumătate de lună, el a primit adeverinţă de necolaborare cu Securitatea.

Documentul existent pe site-ul instituţiei precizează că Oprişan a fost recrutat ca informator şi a primit numele conspirativ "Renato". "Nu a furnizat nicio informaţie, indiferent sub ce formă, care să denunţe activităţi sau atitudini potrivnice regimului", se arată însă în adeverinţă.

Dezbaterile au fost încinse în colegiul CNSAS. Unii membri au invocat angajamentele, chitanţele şi chiar denumirea unor case conspirative menţionate în dosarele celor vizaţi care ar atesta calitatea de colaborator.

Alţii au făcut apel la noua legislaţie, care prevede foarte clar existenţa unor note informative pentru ca dosarul să fie trimis la Curtea de Apel.

Adeverinţe pe bandă rulantă

Vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Trifan Mihai, a primit şi el adeverinţă de necolaborare, deşi are dosar de reţea sub numele conspirativ "Tătărăscu".

Lipsa probelor suplimentare a făcut ca şi în cazul lui "Virgil", Viorel Coifan, fost şef al INA şi actualmente candidat din partea PNL la CJ Timiş, să fie eliberat un document similar.

La PD-L, candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, este bănuit şi el de colaborarea cu Secu, în ciuda răspunsului negativ al CNSAS.

Actualul conservator şi candidat la şefia CJ Sibiu, Iosif Moldovan, a primit adeverinţă de necolaborare, deşi figurează ca recrut în scriptele Securităţii din 1988.

Băsescu nu îndrăzneşte să se considere anticomunist

Relaţii reci la revederea dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Adrian Năstase, ieri, la Institutul Cultural Român, cu ocazia lansării cărţii lui Constantin Ticu Dumitrescu, "Mărturie şi Document". Şeful statului, alături de directorul institutului, Horia Roman Patapievici, şi Adrian Năstase, au fost invitaţii lui Ticu Dumitrescu. Băsescu a declarat ieri că a răspuns unui comandament social atât prin deschiderea arhivelor fostei Securităţi, cât şi prin condamnarea comunismului.

"Niciodată nu o să îndrăznesc să mă consider unul dintre dumneavoastră, dintre anticomunişti, dar niciodată, în acelaşi timp, nu voi accepta ideea că acei 50 de ani trebuie să rămână ascunşi", a declarat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite