Candidatii PSD datornici la stat vor fi eliminati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- sustine presedintele Consiliului de Integritate Morala al PSD

- Domnule Cristian Diaconescu, ce a facut Consiliul de Integritate Morala de la infiintarea sa, in luna august, pana acum, la finalizarea listelor pentru Parlament?
- Consiliul de Integritate Morala a facut verificari sub aspect etic, moral si al problemelor de imagine pe care unii dintre membrii nostri, candidati ai PSD, ar fi putut sa le aiba la un moment dat. A doua tema a fost evaluarea oportunitatii prezentei pe listele finale a celor ce au candidat in preliminarii. Pe acest fundal au fost analizate peste o mie de cazuri, fie sesizari preluate de la organizatiile judetene sau de la membrii PSD din teritoriu. Evident, a fost vorba de cele asumate, nu de anonime.
- Deci, se toarna unii pe altii...
- Hai sa le spunem avertizari de integritate, cum ne propunem sa le numim prin legea privind infiintarea Consiliului National de Integritate, institutie legata de legile anticoruptie. In ceea ce ne priveste, la partid am primit sprijin si din partea societatii civile. Pe baza acestor evaluari am verificat in ce masura elementele de imagine, chestiunile care tin de exercitarea unor activitati economice si profesionale coincid cu profilul viitorului parlamentar. Unii au renuntat, in urma discutiilor, la intentia de a candida, in timp ce fata de altii a trebuit sa propunem excluderea de pe liste.
- Cu toate acestea, pe liste aveti nume ca Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila, Antonie Iorgovan, persoane controversate, care au fost constant subiecte ale articolelor de presa. Ce ati facut in asemenea cazuri?
- Am analizat situatia tuturor celor de pe liste. Exista evident semnale primite fata de unele persoane cu prezenta publica extrem de activa din conducerea PSD. A trebuit sa punem in balanta aceste sesizari si rezultatele din preliminarii. Am avut permanent ca element de discutie faptul ca, dupa preliminarii, multi candidati ai PSD au facut dovada, prin votul pe care l-au obtinut, ca se bucura de sprijinul si increderea celor din organizatii. Am constatat ca mii si mii de alegatori sunt interesati sa promoveze acesti oameni, ca ei se bucura de apreciere in teritoriu si ca cetatenii vor sa-i reprezinte in Parlament. Au fost si situatii in care am considerat ca elementele negative semnalate de opinia publica sunt mai importante si atunci am propus sa fie exclusi.
- Ati primit o lista din partea Societatii Academice Romane (SAR), prin care se militeaza pentru un Parlament curat. Ce nume se aflau pe acea lista si in ce masura ati tinut cont de solicitarile SAR?
- In dezbaterile pe care le-am avut la Consiliul de Integritate Morala, am avut permanent aceasta lista pe masa. Lista de la SAR a fost aprobata de Biroul Coordonator ca material de lucru in analiza noastra. Aproximativ jumatate din semnalele primite de la SAR se regasesc in deciziile Consiliului de Integritate. Am considerat ca elementele semnalate justifica propunerea de excludere a unor candidati de pe liste, sau plasarea lor mai jos pe lista decat locul castigat in preliminarii. Exista si 13 cazuri de persoane care s-au retras din proprie initiativa. Va dau urmatoarele exemple de persoane aflate pe lista SAR care au fost indepartate de pe liste: Dorin Lazar Maior (Brasov), Maria Schultz (Dolj), Dorin Meran (Galati), Eugen Valceanu (Gorj), Nelu Badea (Ialomita), Cristian Nechifor (Iasi), Corneliu Rusu Banu (Iasi), Tarpescu Pavel (Iasi), Ion Rotaru (Neamt), Ciuciureanu Maria (Prahova), Mihai Bar (Bihor), Ioan Seche (Brasov), Mihai Balta (Botosani), Trifon Belacurencu (Tulcea).
- Este posibil ca listele pentru Parlament sa se mai modifice ca urmare a interventiei Consiliului?
- Da, vreau sa va spun ca in urmatoarea saptamana vor mai fi finalizate cateva cercetari si este foarte posibil ca o serie de persoane sa fie excluse de pe liste. Trebuie sa clarificam niste chestiuni legate de datoriile pe care le-ar avea la stat unele firme ale unora dintre candidatii nostri. Poate numele acelor persoane nu sunt atat de relevante pe plan central, dar cu siguranta ele sunt importante pe plan local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite