Când Băsescu se ceartă cu el însuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Declaraţiile şefului statului despre propunerea pe care i-ar fi făcut-o lui Victor Ponta să fie premier se bat cap în cap cu afirmaţiile sale din luna februarie

Preşedintele Traian Băsescu a dat o nouă lovitură de imagine, lansând pe piaţă, într-o emisiune moderată de Ion Cristoiu,  informaţia potrivit căreia i-ar fi oferit liderului PSD, Victor Ponta, funcţia de prim-ministru.

Ca să dea o greutate suplimentară afirmaţiilor sale, Administraţia Prezidenţială a lansat pe piaţă şi o parte din stenograma discuţiilor dintre Traian Băsescu şi liderii USL, desfăşurată pe 6 februarie.

Potrivit stenogramei, Traian Băsescu afirmă: „Nu exclud posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile".  Subiectul este reluat într-un dialog cu liderul PC, Daniel Constantin, căruia şeful statului îi spune că desemnarea lui Ponta a fost o propunere, şi nu o sugestie.

Însă din partea de stenogramă dată publicităţii nu reiese că ar fi fost vorba de o propunere oficială, mai ales că liderul PNL, Crin Antonescu, o şi caracterizează drept o glumă, iar Traian Băsescu nu îl contrazice.  Mai mult, seriozitatea propunerii către Victor Ponta este pusă sub semnul întrebării de declaraţiile anterioare ale lui Traian Băsescu.

„Încă din luna decembrie am avut o discuţie cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului", afirma Traian Băsescu în momentul anunţării nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu ca premier, pe 6 februarie 2012.

Numele noului premier, cunoscut din decembrie

Mai mult, şeful statului a dat detalii suplimentare, pe 9 februarie, cu ocazia învestirii Cabinetului Ungureanu. „Numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme discutat şi cunoscut atât de mine, cât şi de fostul prim-ministru al României Emil Boc. Deci cei care s-au arătat surprinşi n-au decât să rămână surprinşi", afirma atunci şeful statului.

Dacă Traian Băsescu discutase cu Emil Boc despre plecarea de la la Palatul Victoria din decembrie 2011, iar fostul premier ştia „de mult" că Ungureanu va fi succesorului său, cum putea şeful statului să îi facă o propunere serioasă într-o întâlnire desfăşurată pe 6 februarie 2012.

Traian Băsescu nu a fost consecvent nici măcar în cadrul declaraţiilor din seara de 18 martie. El susţine că ar fi făcut o ofertă serioasă USL, care, la ora actuală, nu are majoritatea în Parlament. De altfel, Crin Antonescu îl şi întreabă, în glumă, dacă preşedintele va da USL înapoi şi parlamentarii UNPR.

În schimb, Traian Băsescu a prezentat un scenariu potrivit căruia USL nu va lua puterea nici după alegeri, chiar dacă va lua peste 50% în alegeri. În urma constatării moderatorului emisiunii de la B1 TV potrivit căruia din toamnă va fi un guvern USL, Băsescu a răspuns: „Vă dau o veste bună, greu de crezut că va fi. Nu vor face procentul care să le permită să guverneze singuri, deci nu vor face 50%".

Băsescu a explicat că, şi dacă USL ar lua peste 50% din voturi, trebuie văzut" cum e şi cu partidele". „Preşedintele cheamă partide, nu alianţe, dacă Constituţia voia alianţe, scria în Constituţie alianţe. Dar tocmai ştiindu-se că alianţele se sparg, Constituţia spune clar «partidele»", a explicat el.

Udrea intră şi ea în hora declaraţiilor

Modelul lui Traian Băsescu a fost preluat şi de Elena Udrea. „Ştiam despre faptul că domnul preşedinte al României îi va face o propunere lui Victor Ponta să fie prim-ministru al Guvernului. Ne-a spus cu o seară înainte (pe 5 februarie, n.r.)", a declarat, ieri, Elena Udrea.

Însă, pe 6 februarie, înainte de întâlnirea preşedintelui cu reprezentanţii partidelor parlamentare, Elena Udrea excludea practic orice venire a USL la putere. „Ca să nu existe speculaţii politice inutile: Coaliţia de guvernământ va rămâne unită. Ne-am asumat împreună un program de guvernare şi un drum pentru România.

Trebuie să facem tot ce ţine de noi, ca oameni politici responsabili, pentru a ne atinge ţinta. PDL rămâne alături de UDMR şi UNPR în dorinţa de a asigura guvernarea ţării", afirma Elena Udrea, la aceea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

"Numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme discutat de minecu Emil Boc."

Traian Băsescu  9 februarie preşedintele României

"Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferitlui Victor Ponta."

Traian Băsescu  18 martie preşedintele României


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite