Campanie electorala de doi bani la sedinta solemna a Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implinirea a 85 de ani de la Marea Unire a fost sarbatorita printr-o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, ocazie folosita in special de partidele din opozitie pentru a-si face campanie

Implinirea a 85 de ani de la Marea Unire a fost sarbatorita printr-o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, ocazie folosita in special de partidele din opozitie pentru a-si face campanie electorala, mai ales ca televiziunea publica a transmis discursurile in direct. Presedintele Ion Iliescu a deschis seria luarilor de cuvant printr-un remember istoric care a cuprins intr-o pagina perioada de la formarea poporului roman si pana la sfarsitul primului razboi mondial. Evenimentele anului 1918, care au dus la Unire, au fost prezentate pe larg de Ion Iliescu, presedintele trecand la problemele prezentului. "Nu vom fi de acord cu proiecte separatiste, care au ca principala miza crearea de enclave pure din punct de vedere etnic. Acesta este cel mai prost raspuns cu putinta la probelemele etniei respective si va naste, asa cum dovedeste realitatea altor proiecte de acest fel, noi frustrari si noi tensiuni intre majoritate si minoritati", a declarat Ion Iliescu. "Suntem cu totii de acord ca statul roman trebuie reformat pentru a putea raspunde noilor sale functiuni si obiective. Aceasta reforma presupune si continuarea procesului de descentralizare. Comunitatile locale au primit si vor primi si in continuare noi atributii si vor avea si instrumentele constitutionale legale, financiare si materiale pentru a-si indeplini aceste atributii. Practic, minoritatile se bucura de tot ceea ce au nevoie pentru a-si pastra si imbogati identitatea culturala si nationala", a mai spus seful statului. Ion Iliescu a declarat ca mai sunt multe de facut, ca nu trebuie lasate nesanctionate birocratia si coruptia, indiferenta oamenilor politici si a functionarilor, dar ca Romania este acum intr-o situatie interna si externa favorabile ei, care permit continuarea proiectului inceput in 1918. "Fiecare natiune, si acum Europa in ansamblul ei, au nevoie de un mare proiect unificator, de o utopie pozitiva (...) Ca natiune responsabila, trebuie sa participam la faurirea Europei Unite", a spus Ion Iliescu.
Opozitia a prins microfonul
Valer Dorneanu, vorbitorul desemnat de PSD, ar fi putut castiga premiul pentru discurs pompos si vorbe mari, daca nu ar fi venit dupa el un competitor mai redutabil, C.V. Tudor. Presedintele Camerei Deputatilor s-a straduit, cel putin. Valer Dorneanu i-a citat pe Mihai Viteazul, Vasile Goldis, Gheorghe Pop de Basesti, Cuza, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu. Liderul peremist nici macar nu s-a straduit sa-si ascunda satisfactia ca are posibilitatea sa propage un mesaj electoral in direct, pe televiziunea nationala. C.V. Tudor a vorbit despre imperativul unirii cu Basarabia, dupa care a trecut, artistic, la populismul care l-a consacrat, infierandu-i, spre enervarea pesedistilor din banci, pe "rechinii tranzitiei, care, sfidand orice bun-simt ridica palate". Plini de "bun-simt", mai-marii peremisti au sarit in picioare la finalul speech-ului (incheiat cu poemul de rigoare) si s-au repezit sa alcatuiasca suita sefului, cu care acesta a parasit, imediat, sedinta solemna. Singurul moment mai tensionat a fost provocat de Maria Petre, senator PD. Intr-un discurs si mai vadit electoral, d-na Petre a inceput prin a ataca partidul de guvernamant, pe sefii PSD, care "au confiscat chiar si marile sarbatori crestine" , dupa care a profetit: "Alianta PD-PNL va reinstaura dreptatea si adevarul. Anul viitor, le vom reda romanilor speranta". De la prezidiu, Valer Dorneanu s-a simtit dator sa-si apere partidul: "Nu e o sedinta de investire a guvernului PD si nici de prezentare a programului Aliantei PNL-PD, asa ca va rog sa pastram caracterul festiv al sedintei". "Caracterul festiv" s-a pastrat pana la momentul final, atunci cand mai-marii tarii s-au retras in acordurile "Odei bucuriei", imnul Uniunii Europene. Discursul Mariei Petre i-a deranjat foarte tare pe reprezentantii partidului de guvernamant. Dupa replica pe care a primit-o de la tribuna, de la presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, senatorul PD a fost criticata, dupa sedinta, si de premierul Adrian Nastase: "Reprezentanta PD nu a stiut la ce sedinta se afla si a crezut ca este la o manifestare electorala". Nastase a pus in antiteza discursul Mariei Petre cu cel al liberalului Mircea Ionescu-Quintus. "M-a impresionat din nou intelepciunea si frumusetea discursului domnului Ionescu-Quintus si a fost cel mai bun raspuns la discursul reprezentantului PD", a spus Nastase. Intr-un comunicat de presa, PSD a protestat fata de "lipsa de cultura si educatie civica" a PD si a acuzat-o pe Maria Petre ca a folosit tribuna Parlamentului "pentru a face propaganda politica ietfina si demagogica unor idei gaunoase".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite