Campania din Bucureşti din 2008, de două ori mai scumpă decât în 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţi marcanţi participanţi la cursa electorală pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au depăşit plafoanele legale în ceea ce priveşte sumele cheltuite în

Candidaţi marcanţi participanţi la cursa electorală pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au depăşit plafoanele legale în ceea ce priveşte sumele cheltuite în campania electorală, susţine Institutul de Politici Publice (IPP).

În paralel, se constată o creştere cu 250% a costurilor electorale în publicitatea din presă: 8.686.950 euro au scos anul acesta din buzunar cele 21 de partide, faţă de 3.460.936 euro, în 2004. Dacă se calculează TVA-ul şi taxa de publicitate sumele depăşesc cu puţin 10 milioane de euro.

Potrivit directorului IPP, Adrian Moraru, unii candidaţi au investit sume foarte mari în publicitatea de presă şi stradală. Coroborate cu TVA, taxa de 3% de publicitate şi restul cheltuielilor: concerte, lansarea candidaturii, acţiuni în teritoriu, alte forme de publicitate care nu au fost monitorizate, sumele respective ar depăşi plafonul permis de lege.

Blaga şi Murgeanu, campioni la cheltuieli

Potrivit documentului, Vasile Blaga, Răzvan Murgeanu, Cristian Poteraş şi Neculai Onţanu ar fi cheltuit mai mult decât le-ar fi permis legislaţia în vigoare.

Conform legii, limita maximă a cheltuielilor, în cazul candidaţilor la funcţia de primar general, este de 10.000 de salarii minime, iar pentru candidaţii la primăriile de sector, de 2.500 de salarii minime brute. În euro, limitele maxime se cifrează în jur de 1,4 milioane euro, respectiv 350.000 euro.

Blaga a cheltuit în campania electorală pentru alegerile locale cel puţin 846.674 euro, Poteraş şi Onţanu au cheltuit în acelaşi domeniu câte 180.000, respectiv 170.000 de euro, iar Murgeanu a depăşit plafonul de 350.000 de euro. "Dacă adăugăm TVA-ul, taxa de publicitate, celelalte cheltuieli nemonitorizate, se trece în mod sigur de plafonul maxim", spune Moraru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite