Camera a adoptat tacit proiectul prin care TVR Internaţional trece în "ograda" MAE/ Lăzescu: "Sper să nu treacă de Senat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat astăzi, prin procedură tacită, trecerea postului te televiziune TVR Internaţional în administrarea Ministerului Afacerilor Externe, propunere legislativă iniţiată de deputatul PDL Silviu Prigoană.

UPDATE Regizorul Tudor Giurgiu, fost președinte al Societății Române de Televiziune între anii 2005 - 2007, a afirmat pentru adevaru.ro că "ar fi o mare tâmpenie" trecerea TVR Internaţional în subordinea Ministerului de Externe

UPDATE Contactat de adevarul.ro, preşedintele-director general al SRTV, Alexandru Lăzescu, nu a dorit să comenteze, afirmând că TVR a dat un răspuns Guvernului cu privire la acest proiect legislativ. "Eu sper însă că nu o să treacă de Senat", a afirmat Alexandru Lăzescu.

Potrivit reprezentanţilor TVR, Televiziunea Română urmează un model adoptat de alte televiziuni publice din Europa, în care serviciile de audiovizual care emit pentru străinătate sunt finanţate din bugetul statului. "Un exemplu este BBC: BBC World Service este finanţat de la Foreign Office".

"Finanţarea de la bugetul de stat nu implică însă controlul editorial din partea Guvernului în niciunul dintre statele membre EBU (European Broadcasting Union ), la care TVR este afiliată, chiar dacă în mod firesc canalele de televiziune respective urmăresc ca strategie editorială liniile majore de politică externă ale ţărilor lor. În opinia Televiziunii Române, formula propusă – transferul TVR Internaţional în administrarea MAE - e contraproductivă atât în ceea ce priveşte implementarea ei, cât şi în ceea ce priveşte credibilitatea canalului. Ministerul de Externe nu poate funcţiona ca instituţie media", au afirmat reprezentanţii TVR în răspunsul trimis Guvernului.
TVR Internaţional le oferă comunităţilor de români din întreaga lume informaţii despre actualitatea politică, economică, socială, culturală din ţară, dar şi documentare, filme ori programe de divertisment care să îi ţină aproape de România. 

Tododată, TVR Internaţional preia în bună măsură programele realizate de principalele sale canale. "În cazul în care TVR Internaţional ar funcţiona separat, cu producţii proprii, costurile ar putea creşte simţitor", mai spun reprezentanţii TVR.

Propunerea legislativă a lui Silviu Prigoană prevede că posturile de televiziune care sunt administrate de SRTV sunt TVR1, TVR2, TVR Cultural, la care se adaugă cinci posturi teritoriale.

În termen de 30 de zile de la adoptarea propunerii legislative, TVR Internaţional trece în administrarea MAE, care urmează să asigure finanţarea şi să deţină decizia editorială asupra programelor acestui post.

Proiectul lui Silviu Prigoană mai prevede că MAE ar putea solicita gratuit producţiile televiziunii publice şi preluarea în direct a emisiunilor informative.

Senatul este însă camera care va urma să decidă în privinţa acestui proiect.

Adoptarea tacită a proiectului a stârnit reacţia deputatului UDMR Marton Arpad, care a afirmat că proiectul este o "inepţie neconstituţională, nu o iniţiativă legislativă". El a spus că, potrivit legilor în vigoare, serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome, iar, prin proiectul lui Prigoană, TVR Internaţional, un serviciu public, trece "în ograda" MAE.

"Canalul de televiziune care este deschis spre exteriorul ţării nu este un serviciu public, este privat sau de ce natură? Deci, prin buna organizare a noastră, am lăsat să se adopte tacit o inepţie", a spus deputatul UDMR.

În replică, liderul grupului PDL Mircea Toader a arătat că nu democrat-liberalii sunt vinovaţi că Biroul Permanent nu se poate întruni pentru a trimite proiectele către comisii şi trec tacit în plen din cauza expirării termenului de dezbatere.

"Fac un apel pentru colegii din Biroul Permanent, fiindcă altfel vom avea situaţii de acest gen care ne vor crea mult mai multe probleme. (...) Vă daţi seama că vom fi expuşi categoric unei dispute publice", a spus Toader.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite