Votul prin ridicare de mâini ar putea fi eliminat de la Camera Deputaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul prin ridicarea de mâini va fi eliminat în Camera Deputaților, condica de prezență va fi înlocuită cu un sistem electronic în Parlament, iar Guvernul va avea „o oră în Parlament". Toate acestea sunt propuneri discutate, luni, la o întâlnire a liderilor de grup privind modificarea Regulamentului.

„Nu va mai fi nici vot la două mâini, nu va mai fi nici vot cu mâna. Va fi numai vot electronic", a explicat Toader. El a remarcat că, de când au fost sancţionaţi deputaţii care au votat la două mâini cu suspendarea pe o zi, această situaţie nu s-a mai repetat", a spus liderul deputaților PDL, Mircea Toader.

În ceea ce privește propunerea deputatului UNPR Eugen Nicolicea privind sancționarea parlamentarilor care absentează de la ședințe cu pierderea funcțiilor, Nicolicea a subliniat că propunerea a fost refuzată, sistemul de sancțiuni rămânând același, respective tăierea indemnizației de ședințe.

Toader a adăugat că în Regulament trebuie implementate şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la prezenţa în comisiile parlamentare reunite, făcând trimitere la situaţia audierii miniştrilor din guvernul Ungureanu.

„E o prevedere expresă asupra modului în care funcţionează comisiile reunite, nu pentru celelalte, la celelalte trebuie să ai cvorum", a spus Toader.
În schimb, liderul grupului PSD, Mircea Duşa, a declarat că a fost o întâlnire formală, la care "s-a discutat mai nimic" şi că opoziţia a cerut revenirea la vechiul regulament, în care şedinţele Biroului Permanent să se desfăşoare doar în cvorum, nu cu o persoană.

„Discuţia noastră nu înseamnă că revenim în Parlament. Noi avem patru condiţii, dintre care modificarea Regulamentului ar rezolva doar una şi anume desfiinţarea votului prin ridicare de mâini", a mai spus Duşa.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat intenţia de a se elimina cvorumul de la şedinţele comisiilor reunite, arătând că inexistenţa cvorumului de la şedinţe „dă un şut" Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite