Camera a amanat pentru 2006 dezbaterea statutului minoritatilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale nu va trece de Camera Deputatilor pana in primavara anului viitor. Conducerea forului legislativ a aprobat, ieri, prelungirea pana la 22

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale nu va trece de Camera Deputatilor pana in primavara anului viitor. Conducerea forului legislativ a aprobat, ieri, prelungirea pana la 22 decembrie a termenului in care comisiile juridica, de invatamant si pentru drepturile omului trebuie sa depuna raportul asupra acestui act normativ. Amanarea a fost solicitata chiar de catre membrii celor trei comisii, care au motivat ca, din pricina dezbaterilor la bugetul pe 2006, n-au avut timp sa analizeze textul legii si sa redacteze concluziile pana la data de 7 decembrie, asa cum fusese programat. In aceste conditii, statutul minoritatilor nationale nu va putea fi inscris pe ordinea de zi a plenului decat la inceputul sesiunii parlamentare viitoare, care va debuta in luna februarie 2006. Situatia nu pare sa-i deranjeze deloc pe liderii UDMR, care nu se mai grabesc sa-si vada adoptat proiectul. Potrivit unor surse parlamentare, Uniunea intentioneaza sa astepte publicarea Raportului de tara pentru Romania, astfel incat presiunile UE sa asigure promovarea fara probleme a legii. Pe de alta parte, prelungirea termenului de dezbatere parlamentara asupra textului va oferi ragazul necesar elaborarii proiectului privind reprezentarea romanilor in consiliile locale, fara de care conservatorii au amenintat ca nu voteaza statutul. In prezent, deputatii Sergiu Andon (PC) si Marton Arpad (UDMR) lucreaza asupra unei propuneri de amendare a Legii administratiei publice locale, care sa prevada alocarea obligatorie a unui post de consilier local pentru romanii din localitatile unde sunt minoritari.
Democratii nu voteaza proiectul de lege
Conducerea Partidului Democrat si-a reluat, ieri, criticile la adresa proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale si a anuntat ca nu va vota acest proiect daca nu include observatiile Comisiei de la Venetia. Presedintele PD, Emil Boc, a insistat ca, potrivit observatiilor acestei comisii, existenta unui statut al minoritatilor nici macar nu reprezinta o obligatie, conform "standardelor europene". In plus, potrivit lui Boc, nu exista nici un model al autonomiei minoritatilor nationale care sa fie acceptat la nivel international. Liderul PD a aratat insa ca prevederea din actualul proiect al statutului care nu va fi acceptata sub nici o forma de partidul sau se refera la dreptul de veto al consiliilor autonomiei minoritatilor la numirile unor functionari publici. Potrivit liderului PD, chiar Comisia de la Venetia a aratat ca un astfel de drept de veto ar putea distorsiona sistemul administrativ. Comisia de la Venetia a mai precizat ca acolo unde exista consilii ale autonomiei minoritatilor ele nu au drept de veto, ci doar un rol consultativ. Actualele prevederi ale statutului ar "asigura o putere reala" consiliilor autonomiei minoritatilor, apreciaza Comisia de la Venetia.
PD respinge categoric solicitarea Consiliului National Secuiesc cu privire la autonomia Tinutului Secuiesc, a declarat presedintele PD, Emil Boc. El a spus ca este nepermis ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana sa fie conditionata de obtinerea unei astfel de autonomii. ,Conditia este nociva si poate contribui la otravirea relatiilor", a apreciat Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite