Cameră: Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat azi, pe articole, proiectul de lege care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Votul final asupra proiectului de lege este programat pentru mâine.

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul a fost respins de Senat, preşedintele PDL Emil Boc cerându-le democrat-liberalilor să se mobilizeze pentru a trece legea la Camera Deputaţilor. Prin acest sistem electoral, PDL îşi maximizează şansele de a-şi păstra primăriile câştigate la ultimul scrutin.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a arătat că PDL sprijină proiectul deoarece şi primarii trebuie aleşi din primul tur, la fel ca preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Victor Paul Dobre (PNL) a susţinut însă că proiectul reprezintă "încă un pas de îndepărtare de valorile democratice", "o eroare" şi "o delegitimare a celor aleşi în funcţia de primar".

Aura Vasile (PSD) a spus că dacă vor fi aleşi primarii dintr-un singur tur, gradul de legitimitate al edililor va fi foarte scăzut vîntrucât vor exista primari aleşi cu votul a 12% sau 14% din cei care se prezintă la urne.

USL vrea parlamentari aleşi într-un singur tur

Liderul PSD Victor Ponta a precizat că parlamentarii din USL se vor pronunţa împotriva modificării sistemului de vot în cazul primăriilor, chiar dacă printre iniţiatori s-au numărat şi pesedişti şi liberali.  În schimb, Uniunea susţine alegerea parlamentarilor într-un singur tur de scrutin şi renunţarea la actualul sistem de redistribuire a mandatelor.

"Noi votăm împotrivă. Am discutat că în acest moment, până nu explicăm exact ce înseamnă, câtă lume vine la vot şi mai ales, până nu găsim metodele eficace prin care sistemul PDL de a cumpăra voturi şi de a ameninţa oamenii poate fi stăpânit încercăm să găsim o soluţie legislativă", a declarat POnta.

Pe de altă parte, el a explicat că alegerea parlamentarilor într-un singur tur, dar fără redistribuirea mandatelor va repara anomaliile produse în cazul alegerilor parlamentare din 2008. Ponta a menţionat că între iniţiatorii proiectului de lege se numără mai mulţi parlamentari PDL, însă cel mai probabil aceştia îşi vor schimba opţiunea de vreme ce în comisiile de specialitate au votat împotrivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite