UPDATE Moţiunea simplă a PSD pe Agricultură a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cu 137 de voturi "împotrivă", 107 voturi "pentru" şi nicio abţinere, moţiunea simplă a PSD intitulată "Agricultorii români sufocaţi de importuri şi falimentaţi de politica agricolă a Guvernului Boc".

UPDATE 16.00 Moţiunea simplă pe agricultură a fost respinsă. Votul a fost dat în sesiunea de vot final de miercuri.

În cadrul dezbaterilor asupra moţiunii, parlamentarii au susţinut puncte de vedere tematice, legate strict de domeniul agriculturii, existând, însă, şi trimiteri politice.

Cea mai evidentă declaraţie politică a fost făcută de deputatul PDL Stelian Fuia, care a făcut trimitere la fostul ministru social-democrat al Agriculturii Ilie Sârbu.

Fuia a făcut trimitere directă la calitatea de "socru" pe care Ilie Sârbu o are în PSD, el referindu-se astfel la relaţia de familie dintre fostul ministru al Agriculturii şi actualul preşedinte al PSD.

"Ponta, Năstase, Hrebenciuc sunt primii trei agricultori ai ţării, apoi, pe lista cu semnături, urmează Victor Surdu. Socrul lui Ponta a fost cel mai longeviv ministru al Agriculturii, din 11 ani a condus ministerul patru sau cinci ani", a spus Fuia.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, în unanimitate, ca şedinţa de plen să continue cu dezbaterea moţiunii simple a PSD pe Agricultură. Propunerea a evnit de la preşedintele Camerei, Roberta Anastase, care declara marţi că a expirat termenul de susţinere a moţiunii, şi că singura variantă este ca PSD să depună o nouă moţiune.

Votul final la moţiunea simplă iniţiată de 81 de deputaţi, precum şi la celelalte puncte aflate pe ordinea de zi va fi dat, miercuri, la ora 15.30.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că Biroul Permanent al acestui for a decis, cu unanimitate de voturi, la propunerea sa, ca şedinţa de plen să fie reluată cu prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple pe tema Agriculturii, depusă de PSD.

"A fost unanimitate, a fost o propunere venită de la mine, ca preşedinte al Camerei, tocmai pentru că - să spunem că suntem la limita sau depăşim uşor Regulamentul - dar cred că între regulă şi dreptul opoziţiei de a corija sau a-şi expirma puncte de vedere cu privire la anumite politici guvernamentale, e bine să alegem acest drept", a precizat Anastase.

Marţi, moţiunea simplă pe Agricultură a PSD a fost declarată retrasă de la Cameră, de către Roberta Anastase, după ce niciun reprezentant al PSD nu s-a prezentat la tribună pentru a citi textul, în condiţiile în care social-democraţii părăsiseră plenul din cauza unor divergenţe procedurale pe alt subiect.

"Suntem într-o dificultate procedurală. Astăzi când rra pe ordinea de zi nu a dorit nimeni să o susţină, deci procedural ea este restrasă. Plus că regulamentul spune că o moţiune trebuie dezbătută în termen de şase zile de la depunere. Mâine vom fi deja în a şaptea zi, deci termenul ar fi depăşit. Cred că soluţia este ca PSD să depună o moţiune", declara, marţi, aceeaşi Roberta Anastase.

Ulterior, liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că PSD va depune sesizări la Comisia juridică şi la Parchet împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acuzând-o de abuz în serviciu, pe motiv că aceasta blochează acţiunile democratice ale opoziţiei. Şi liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că liberalii vor sesiza Comisia juridică a Camerei pentru suspendarea din funcţie a Robertei Anastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite