Călin Popescu Tăriceanu vs. Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu vs. Crin Antonescu
Călin Popescu Tăriceanu vs. Crin Antonescu

Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu şi-au expus punctele de vedere în ceea ce priveşte preşedinţia partidului PNL şi preşedinţia României. Invitaţi la emisiunea Sinteza zilei, difuzată aseară de Antena3, s-au atacat dur pe fondul candidaturii la vârful partidului, fiecare având propriile idei în ceea ce priveşte viitorul partidului şi al României.

"Eu cred că la nivelul întregii clase politice, al întregii acţiuni politice din România, inclusiv în PNL, este nevoie de o schimbare. Suntem într-o situaţie economică, politică, socială specială", a început discursul Crin Antonescu, care îşi doreşte presedinţia Partidului Naţional Liberal. Acesta consideră că suntem martori a unei "degradări a instituţiilor publice" şi "a unei grave dezordini care ne invadează". Situaţia politică a fost catalogată ca fiind dificilă pentru întreaga societate românească.

"Avem un model prezidenţial tutelar, modelul Băsescu, care, împotriva misiunii instituţionale, constituţionale de a veghea asupra regimului democrat constituie o adevărată ameninţare, riscul degenerării regimului nostru democratic într-un regim plebiscitar, autoritar e mare", a mai spus Crin Antonescu, care consideră că şi pe plan economic există numeroase ameninţări la adresa României. Există o gravă dezordine şi în ierarhia valorilor de societate. Pe fondul acestor "dezordini", Antonescu este de părere că şi PNL trebuie să facă unele schimări, iar necesitatea unui nou lider este evidentă.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu este de acord cu starea societăţii româneşti prezentată de Crin Antonescu, însă consideră că este necesară o analiză mai profundă şi o evaluare a mijloacelor pentru atingerea obiectivelor de către PNL.

"Astăzi viaţa politică este structurată pe trei partide mari şi oricând vom avea în continuare un partid de factură socialistă sau social democrată, dar eu îmi doresc ca PNL să devină forţa de centru dreapta care să fie alternativa la actualul PSD şi, inclusiv, la PD-L, care, prin coaliţia pe care a făcut-o, s-a dus către stânga şi în percepţia electoratului şi în ce priveşte acţiunea politică. Ceea ce vreau e să duc PNL, de unde am reuşit cu colegii mei, adică în categoria partidelor mari, să îl duc în zona de peste 30%. Acesta este obiectivul pe care mi l-am propus şi cred că se poate acest lucru", a declarat Tăricenu.

Tăriceanu consideră că în momentul de faţă PNL trebuie să vină cu un proiect, iar unul dintre obiectivele sale este ca România să devină a şaptea putere economică a Europei, iar acest lucru este realizabil în contextul crizei economice mondiale, pentru a-şi putea apăra mai bine interesele pe plan extern, făcând referire la recenta criză diplomatică din Italia.

Crin Atonescu se declară de acord cu obiectivele pentru România formulate de Tăricenu, însă consideră că există unele piedici în îndeplinirea acestor obiective, printre care se numără şi dezinteresul electoratului pentru clasa politică şi neîncrederea acestora în discursurile politice şi un "fel de autism" al lumii politice, iar ca răspuns la aceste probleme ar fi o persoană cu credibilitate în interiorul partidului şi în ochii electoratului. Consideră că e necesară o refacere a imaginii omului politic şi a atragerii atenţiei oamenilor dezinteresaţi de viaţa politică.

Tăriceanu a declarat că este necesară multă responsabilitate pentru angajarea în lupta politică cu adversari redutabili, cum ar fi Traian Băsescu, PSD, PD-L, iar discursul ţinut de Crin Antonescu nu este suficient. "Simpla nebunie nu este necesară pentru a-l învinge pe Băsescu", l-a atacat dur pe Crin Antonescu. Un contracandidat al lui Traian Băsescu trebuie să deţină puterea să adune clasa politică, "dezbinată de Băsescu".

Printre alte critici lui Antonescu, Tăriceanu a menţionat refuzul acestuia de fi ministru de Externe şi al Educaţiei în guvernul Tăriceanu, lipsa de experienţă, neparticiparea la toate şedinţele Camerei Deputaţilor.

"Nu sunt aici pentru a mă apăra de atacurile dumneavoastră, ci pentru a servi Partidului Naţional Liberal şi a vorbi unul despre vulnerabilităţile celuilalt nu serveşte. Sunteţi convins că aş avea mult de spus dacă aş intra într-un asemenea joc", s-a apărat Crin Antonescu. "Nu am numărat de câte ori am fost sau nu am fost în Parlament, şi chiar îmi reproşez şi eu unele momente în care nu am fost suficient de prezent, însă atunci când trebuia am fost în Parlament şi lucru ăsta l-a simţit toată lumea", a mai spus Crin Antonescu.

Pe de altă parte, Antonescu îi reproşează lui Tăriceanu lipsa de consultare cu partidul în momentul alcătuirii cabinetului şi consideră irelevantă contribuţia adusă partidului în calitatea de ministru. Nu contestă faptul că PNL are capacitatea de a fi o alternativă la PSD şi PD-L şi de a trece de pragul de 30%, însă "aceste lucruri nu se petrec doar vorbind despre România mândră şi prosperă şi doar vorbind despre a şaptea putere a Europei".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite