Calculele USL, stricate de Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale au luat ieri două decizii favorabile preşedintelui Băsescu
Judecătorii Curţii Constituţionale au luat ieri două decizii favorabile preşedintelui Băsescu

Curtea Constituţională a hotărât ieri că Legea votului uninominal „pur“, propusă de USL, este neconstituţională. Sesizarea a fost depusă de PDL pe 31 mai.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a anunţat ieri, după deliberări, că „Legea votului uninominal în întregul său a fost declarată neconstituţională".

În urma deciziei Curţii Constituţionale, Legea uninominalului „pur" se va întoarce în Parlament, acolo unde va fi votată din nou, cu excepţia articolelor declarate neconstituţionale. Chiar dacă parlamentarii se află în ultima săptămână de lucru din sesiunea parlamentară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că USL intenţionează să solicite Parlamentului organizarea unei sesiuni extraordinare.

Co-preşedintele USL, Victor Ponta, a prevăzut decizia de ieri a Curţii, precizând încă de luni că sesiunea extraordinară se referă la „restanţele legislative importante pentru zona guvernării".

„Aşteptăm pe 27, miercuri, decizia CCR referitoare la legea electorală. Este obligaţia Guvernului şi a Parlamentului, dacă există vreun element de neconstituţionalitate să îl îndreptăm rapid", arăta Ponta. Însă, parlamentarii şi-ar putea prelungi sesiunea extraordinară, deoarece hotărârea de neconstituţionalitate dată ieri de Curte va fi obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a estimat că decizia va fi publicată „probabil săptămâna viitoare".

Avantaj pentru PDL

Decizia Curţii de a declara neconstituţională Legea uninominalului „pur" este o gură de oxigen pentru partidele care au înregistrat la alegerile locale un scor electoral cuprins între 15 şi 25%, cum este cazul PDL şi PP-DD.

Sistemul uninominal „pur" avantaja partidele mari, cum este în prezent USL, care a înregistrat la alegerile locale din această lună un procent de aproximativ 50% din voturi. Potrivit unei simulări făcute de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza voturilor obţinute de candidaţi la parlamentarele din 2008, se arată că aplicarea sistemului uninominal pur ar fi adus PDL, la aceea vreme primul clasat, un plus de 30 de parlamentari, în timp ce PSD ar fi beneficiat de încă nouă parlamentari. Aceeaşi simulare arată că PNL ar fi avut cu 41 de aleşi mai puţin, din cauza faptului că cei mai mulţi parlamentari PNL au ieşit pe locul trei în colegiile unde au candidat, dar au beneficiat de principiul redistribuirii prevăzut de fosta lege electorală.

Lege iniţiată de USL

Legea privind introducerea votului uninominal pur, potrivit căreia mandatele de parlamentar vor fi atribuite candidaţilor care obţin cel mai mare număr de voturi, a fost adoptată în 22 mai de Camera Deputaţilor, cu 180 de voturi „pentru", 30 „împotrivă" şi 26 de abţineri.

Totodată, Camera Deputaţilor a respins atunci toate amendamentele aduse de PDL şi de UDMR. În plus, pragul electoral era desfiinţat, iar în judeţele în care minorităţile reprezintă peste 7% din populaţie, acestea primeau în plus un mandat de parlamentar. În replică, PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională, sesizarea privind Legea uninominalului pur iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Deputatul PDL Sulfina Barbu susţinea atunci că legea „este croită pentru interesul electoral al USL", că încalcă normele privind suveranitatea poporului exprimată prin referendumul din 2009 şi că nu respectă rezultatele acestuia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite