Câinii fără stăpân, la mila deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au început să dezbată pe articole proiectul de lege referitor la eutanasierea câinilor fără stăpân, în timp ce la balcoanele sălii de plen reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor fluturau căţei de pluş.

Înainte de începerea dezbaterilor, deputaţii PNL au cerut retrimiterea proiectului de lege la comisie pentru „o dezbatere serioasă". „Nu vreau să trăiesc într-o ţară în care caii sunt omorâţi cu biciul, iar câinii sunt eutanasiaţi cu ranga-n cap. Dacă vreţi să legiferaţi barbaria, suntem prea puţini ca să vă putem opri", a declarat de la tribună liberalul Dan Motreanu.

Şi reprezentantul minorităţilor, Varujan Pambuccian, a solicitat ca proiectul să fie readus pe masa comisiei. „Am văzut acte de cruzime ale semenilor noştri faţă de animale. Trebuie să mai aşteptăm cu acest proiect până când se va schimba ceva la modul de gândire. Să demonstrăm că noi oamenii suntem o rasă superioară. Superioritatea nu stă în forţă", a a pledat Pambuccian, în aplauzele reprezentanţilor ONG-urilor de protecţie a animalelor.

Propunerea de a retrimite a proiectului la comisie a fost respinsă la vot, astfel că s-a trecut la dezbaterea pe articole. În cele din urmă discuţiile s-au împotmolit, propunerea liberalului Cristian Adomniţei de eliminare din textul legii a unui articol iscând dispute procedurale. Şedinţa a fost declarată închisă fără o concluzie.

Dezbaterile din Camera Deputaţilor au fost urmărite de la balcoane de reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor, care au venit îmbrăcaţi în tricouri negre pe care era inscripţionat „Votaţi viaţa!". Protestatarii au stat tot timpul în picioare, iar unii dintre ei şi-au împreunat palmele în semn de rugăciune la momentul la care s-a votat dacă proiectul să reia calea înapoi la comisie.

Proiectul de lege defineşte sintagma „câini fără stăpân" şi stabileşte că aceştia vor fi cazaţi în adăposturi o perioadă de 30 de zile. La sfârşitul acestui interval, câinii fără stăpân care nu au fost revedndicaţi sau adoptaţi pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi „sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiilor locale.

Potrivit unei alte prevederi, câinii fără stăpân care sunt bolnavi, grav, incurabili, irecuperabili, agresivi, lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu li se poate identigfica aparţinătorul, se eutanasiază în termen de trei zile lucătoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite