„Cabinetul doi“ din PNL, luat cu asalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aripa pro-Tăriceanu caută un contracandidat care să-i sufle lui Orban postul de prim-vicepreşedinte. Postul de prim-vicepreşedinte al PNL, a cărui înfiinţare a fost decisă luni de Delegaţia Permanentă, îi tentează pe mai mulţi liberali.

Congresul extraordinar al PNL care se va desfăşura, timp de două zile, la sfârşitul acestei săptămâni, va confirma modificarea Statutului partidului pentru introducerea unui nou post de conducere – acela de prim-vicepreşedinte.

Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, este singurul care şi-a anunţat oficial candidatura pentru funcţia nou-creeată. „Funcţia de prim-vicepreşedinte, ca să spun aşa, mi se potriveşte ca o mănuşă”, a declarat Orban. El va fi susţinut de Crin Antonescu, cel care, conform votului din şedinţa DP de luni, ar avea cele mai mari să câştige şefia partidului.

Lista de pretendenţi la această poziţie rămâne deschisă. Pe măsură ce data Congresului se apropie, configuraţia acesteia se schimbă. Potrivit unor surse liberale, vicepreşedintele Teodor Meleşcanu, care fusese convins de Tăriceanu să candideze, a renunţat la intenţie. Şi liderul organizaţiei de Iaşi, Relu Fenechiu, a decis să se retragă din cursă.
„Nu vreau să candidez pentru o funcţie pe care nu am dorit-o pentru în partid”, a spus Fenechiu. De altfel, deputatul s-a abţinut la votul din Delegaţie asupra deciziei de înfiinţare a respectivei poziţii.

Şi unii lideri din teritoriu, precum Teodor Atanasiu (Alba), Romeo Stavarache (Bacău) sau Marius Nicoară (Cluj) şi-au anunţat, în unele cercuri, intenţia de a se înscrie în cursă.

Negocieri strânse

Ambele tabere încearcă, pe ultima sută de metri, să-şi asigure voturile necesare victoriei la Congres. Tăriceanu a avut luni, după şedinţa DP, o nouă discuţie cu susţinătorii săi, pentru a se asigura că toţi delegaţii la Congres vor vota aşa cum au decis preşedinţii de filiale. Crin Antonescu a preferat să-şi continue turneul prin ţară, deplasându-se, ieri, la Deva.

„După acest congres puteţi fi convinşi că vom continua împreună ca o echipă şi, la nivel personal, ca prieteni şi colegi, aşa cum am fost de aproape 20 de ani”, a spus aici senatorul liberal, citat de Mediafax. Aripa pro-Antonescu susţinea, ieri, că se poate baza pe voturile a 940 – 980 de delegaţi din totalul celor 1449.

Candidaturile se depun până azi

Cei care vor să se înscrie pentru funcţia de prim-vicepreşedinte sau pentru un post în viitorul Birou Politic Central mai au timp să o facă până astăzi, cu 48 de ore înainte de Congres. Delegaţii vor vota separat funcţiile de preşedinte şi prim-vicepreşedinte al formaţiunii şi pentru noua componenţă a BPC.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite