CSM verifică respectarea procedurilor în cazul Sorin Blejnar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii

Inspecţia Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu, astăzi, în urma apariţiei în presă a unor interceptări privindu-l pe Sorin Blejnar, inspectorii verificând dacă procurorul Marian Drilea a respectat procedurile în dosarul fostului şef al Fiscului, ataşând convorbiri care nu au legătură cu cauza.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat pe site-ul instituţiei un comunicat "referitor la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare cu privire la apariţia în mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar".

"Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor fragmente din presupuse interceptări efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată", se arată în comunicat.

Încă din 6 septembrie, Inspecţia judiciară a CSM a fost sesizată în acest caz, de către şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, pentru faptul că procurorul Marian Drilea - detaşat la Institutul Naţional al Magistraturii, începând cu 1 septembrie - a dat publicităţii rechizitoriul lui Sorin Blejnar înainte ca dosarul să ajungă la instanţa de judecată (moment în care acesta devine public-n.r.).

Surse judiciare susţin că procurorului Marian Drilea, de la Serviciul DIICOT Braşov, i se propusese funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de către fostul ministru al Justiţiei, care a fost înlocuit, în 25 august, cu Mona Pivniceru.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat în 31 august, procurorul Drilea trimiţându-l şefului său ierarhic superior, pentru confirmarea legalităţii documentului, potrivit procedurii penale.

Până să-l confirme şeful său, Cătălin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presă, fiind publicate pasaje din rechizitoriu.

Începând cu 1 septembrie procurorul Marian Marga Drilea şi-a început activitatea în cadrul departamentului de formare iniţială, la disciplinele Drept penal şi Drept procesual penal, la Institutul Naţional al Magistraturii, unde a fost detaşat printr-o decizie a CSM din data de 10 iulie.

Anterior, în cursul anului 2010, Marian Drilea a fost reclamat de Sorin Blejnar la CSM, care îl acuza de hărţuire, însă Inspecţia Judiciară a apreciat că nu sunt întemeiate acuzaţiile fostului şef al ANAF, astfel că sesizarea a fost clasată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite