CSM îi cere Monei Pivniceru semnarea unui Pact pentru justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii i-a trimis o scrisoare ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, prin care cere semnarea unui Pact pentru justiţie de către cele trei puteri în stat - legislativă, executivă şi judecătorească -. De asemenea, CSM doreşte o colaborare inter-instituţională constructivă cu Ministerul Justiţiei.

"Apreciem că se impune semnarea neîntârziată a unui Pact pentru justiţie, de către reprezentanţii celor trei puteri: Legislativă (preşedinţii celor două camere ale Parlamentului); Executivă (Guvern, Preşedintele României), Judecătorească (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public)", notează Alina Ghica, preşedintele CSM, în scrisoarea adresată Monei Pivniceru.

În textul adresat ministrului Justiţiei, CSM are mai multe doleanţe de care speră că ministerul de resort va ţine cont. "Consiliul Superior al Magistraturii solicită garanţii ferme din partea puterii executive pentru punerea în practică" a solicitărilor menţionate în scrisoare.

CSM doreşte elaborarea unui plan comun de implementare a tuturor celor patru noi coduri (n.r. - Cod de procedură penală, Cod de procedură civilă, Codul Penal, Codul Civil).

"În scurtul timp care a mai rămas până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, dar şi în perioada imediat următoare intrării în vigoare a acestui important cod, e necesar un efort al puterii Executive, dar şi al celei judecătoreşti, ca împreună să găsească resursele necesare implementării acestuia. În acelaşi timp, trebuie să înceapă pregătirea implementării fără sincope a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală", arată Alina Ghica.

CSM avertizează ministrul Justiţiei că va urmări îndeaproape respectarea regulamentului privind numirile în funcţie a şefilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Citeşte aici textul integral al scrisorii adresate de CSM Monei Pivniceru!

De asemenea, Ghica spune că CSM aşteaptă raporturile Băncii Mondiale şi ale consultanţilor, deoarece "concluziile celor două proiecte vor reprezenta baza elaborării politicii de resurse umane".

Potrivit magistratei, Consiliul susţine crearea unui grup de monitorizare a reformei judiciare, din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor puterilor în stat, ai asociaţiilor profesionale ai societăţii civile, pornind de la "Comisia inter-ministerială MCV".

"Ne exprimăm speranţa că şi puterea Executivă, inclusiv Ministerul Justiţiei, precum şi cea Legislativă, vor lua urgent măsuri pentru ca Raportul ce va fi publicat până la finele anului 2012, care va avea în vedere cu precădere modul de îndeplinire a recomandărilor privind respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar, determinate de evoluţiile de pe scena politică înregistrate începând cu 6 iulie, să consfinţească progrese reale şi efective, iar nu simple promisiuni", mai punctează şeful CSM.

Încheierea unui Pact pentru justiţie a fost iniţiativa Monei Pivniceru încă din 2009, atunci când era preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.

În opinia lui Pivniceru, actul presupunea ca celelalte două puteri în stat, Executivul şi Legislativul, "să se aşeze la masă" cu magistraţii, să le asculte problemele cu care se confruntă şi să caute soluţiile necesare unei bune funcţionări a sistemului judiciar, în beneficiul cetăţeanului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite