CSAT: presa, pericol la adresa securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa a devenit, oficial, ameninţare la adresa siguranţei naţionale, fiind introdusă în Strategia Naţională de Apărare, adoptată marţi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Potrivit documentului, trimis Parlamentului de Traian Băsescu, în calitate de şef al CSAT, printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale se numără „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora".

De asemenea, strategia menţionează „presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţiile statului". Presa este menţionată şi în legătură cu fenomenul crimei organizate în sensul „presiunilor şi influenţei pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţiilor statului, asupra mass-mediei şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice".

Introducerea acestor prevederi în strategia de apărare dă un caracter oficial unei teme folosite de mai multe ori de preşedintele Traian Băsescu: campaniile de presă la comandă. Potrivit documentului, alte vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale sunt corupţia, „politizarea excesivă a unor instituţii", „diminuarea capacităţii de aplicare a legii de unele instituţii" sau „capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local". Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, ieri, ca Parlamentul să dezbată documentul în sesiunea din toamnă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite